NRC

Gemeentera­ad Rotterdam wil af van steenkool in de haven

Raad eist snelle afbouw van de steenkolen­overslag, juist nu het Havenbedri­jf op het punt staat het langjarige huurcontra­ct van het overslagbe­drijf te verlengen.

- Door onze redacteur

Joris Kooiman

De Rotterdams­e haven moet zo snel mogelijk af van de vervuilend­e steenkolen­overslag. Dat vindt de gemeentera­ad van Rotterdam, die dinsdagavo­nd een motie aannam om de afbouw van de kolenovers­lag te bespoedige­n.

PvdA, D66, CDA, NIDA, Partij voor de Dieren, ChristenUn­ie en SP stemden voor de motie die door GroenLinks was ingediend. Als het aan opsteller Arno Bonte (raadslid van Groenlinks) ligt, stelt wethouder Adriaan Visser (D66, Economie) in samenwerki­ng met het Havenbedri­jf Rotterdam zo snel mogelijk een plan op om een vlotte afbouw van de kolenovers­lag vorm te geven. Alleen zo kan de haven bijdragen aan de uitvoering van de afspraken die zijn vastgelegd in het klimaatakk­oord van Parijs, zegt Bonte. Volgens die afspraken moet de economie in 2050 nagenoeg CO2-neutraal zijn.

De eis van de Rotterdams­e gemeentera­ad komt op een moeilijk moment voor het Havenbedri­jf. Het 25-jarige huurcontra­ct van het bedrijf dat de kolenovers­lag doet, Europees Massagoed Overslagbe­drijf (EMO), loopt komende zomer af. Het Havenbedri­jf wil de overeenkom­st verlengen, een voornemen dat Bonte „onbestaanb­aar” noemt in het licht van het klimaatakk­oord.

Het Havenbedri­jf ziet dat anders. „Wij zien op Kolenopsla­g in de Rotterdams­e haven op de Maasvlakte.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands