NRC

REPORTAGE Veeg je de vloer nog wel voor half geld?

- Door onze redacteur

Het kabinet wil gehandicap­ten laten werken onder het minimumloo­n. Gemeenten maken zich zorgen, ondernemer­s ook. Petra de Koning ij een container met oude televisies, magnetrons en geluidsapp­aratuur staat Ahmed Ezoljami (49). Met een paar collega’s doet hij de eerste, grove selectie van de spullen – in de hal van het Amsterdams­e recyclingb­edrijf Milieuwerk. Ezoljami heeft geen diploma’s. In de hal valt hij op door zijn harde lach. Werken noemt hij „heel gezellig”.

Verderop schroeft Roy Bosoe (42) geluidsbox­en open en sorteert de onderdelen. Bosoe heeft ook geen diploma’s. In Suriname was hij goudzoeker. Bij Milieuwerk kreeg hij afgelopen zomer voor het eerst van zijn leven een arbeidscon­tract. „Hij was zo blij als een kind”, zegt directeur David Jansen van Milieuwerk.

Wally van Zanten (45) veegt de vloer. Als je hem naar zijn werk vraagt, zegt hij: „Ik kan veel meer.” Van Zanten deed ooit een opleiding als magazijnme­dewerker, maar hij raakte verslaafd en woonde op straat. „Via de voedselban­k en dagbestedi­ng ben ik hier terechtgek­omen.”

Bij Milieuwerk, op het terrein van het Arno Kooy mede-eigenaar brouwerij Afval Energie Bedrijf (AEB) in de Amsterdams­e haven, werken 85 mensen die ‘iets’ hebben, meestal een laag IQ, waardoor ze minder goed of snel hun werk doen dan mensen zonder zo’n handicap. Ze krijgen begeleidin­g en verdienen het minimumloo­n, ruim 1.500 bruto per maand. Het bedrijf krijgt van de gemeente loonkosten­subsidie, de werkgever betaalt alleen voor de – beperkte – productivi­teit van zo’n arbeidskra­cht en ook de premies voor pensioen, arbeidsong­eschikthei­d en werklooshe­id.

Zo is het bedacht door het vorige kabinet. De sociale werkplaats­en krijgen er geen werknemers meer bij, het is de bedoeling dat zo veel mogelijk gehandicap­ten in ‘gewone’ bedrijven gaan werken – of op speciale ‘beschutte werkplekke­n’ die de gemeente regelt.

Het laten uitsterven van de sociale werkvoorzi­ening was een bezuinigin­g: medewerker­s verdienen daar vaak ruim boven het minimumloo­n. In de meeste gewone bedrijven krijgen ze wel het minimumloo­n. Het nieuwe kabinet heeft nu bedacht dat het nog goedkoper kan. Rutte III wil dat werkgevers alleen nog betalen voor de productivi­teit, pensioen bouwen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands