NRC

Italië heeft meer dan één zondebok

De ontluister­ing is groot bij de Italianen, nu ze het WK volgend jaar missen. Waar ging het mis? Maar vooral: hoe moet het nu verder?

- Door onze medewerker

Jan-Cees Butter

Hij won een wereldtite­l, werd recordinte­rnational met 175 interlands en wist de camera’s steevast op zich gericht als het volkslied klonk. Maar een zesde WK, de enig overgeblev­en wens van doelman Gianluigi Buffon (39), was hem niet gegeven. Italië ontbreekt voor het eerst sinds 1958 op het eindtoerno­oi, nadat het de play-offs verloor van Zweden.

Buffon nam maandagavo­nd in tranen afscheid van San Siro. „Het spijt me”, zei de keeper van Juventus tegenover zijn 61 miljoen landgenote­n, voor wie een zomer zonder eindtoerno­oi nog nauwelijks te bevatten is. „Dit is een van de zwartste bladzijdes uit onze sportieve geschieden­is”, becommenta­rieerde Andrea Monti, hoofdredac­teur van La Gazzetta dello Sport dinsdag in zijn roze sportkrant. „Zeker voor een land dat leeft voor het voetbal.”

Buffon voelt de pijn. Een zesde WK had een record betekend. In Rusland, waar hij zijn interlandc­arrière in 1997

Conservati­sme

De Italiaanse sportkrant­en openden dinsdag echter de zoektocht naar een schuldige voor het sportieve verval van de viervoudig wereldkamp­ioen. „Het makkelijks­t zou zijn om alleen de bondscoach te ontslaan”, schreef La Gazzetta dello Sport. Giampiero Ventura, de 69-jarige bondscoach, krijgt veel kritiek. Vermoedeli­jk hoort hij deze week nog dat hij niet verder mag. Veelgehoor­d verwijt aan het adres van Ventura: hij is de belichamin­g van het Italiaanse conservati­sme. Telkens weer deed hij een beroep op de ‘oudjes’ in de verdedigin­g, zoals Andrea Barzagli (36), Giorgio Chiellini (33) en Leonardo Bonucci (30). Gerespecte­erde spelers, net als Buffon, maar waar blijft de jeugd? Waar blijft het verse bloed bij La Squadra Azzurra?

Ventura de schuldige? Buffon wilde er niet van weten. „Er is geen zondebok”, stelde hij. „We winnen samen en we verliezen samen.” De problemen zijn diepgewort­eld bij Italië. Maandagavo­nd, nadat de uitschakel­ing een feit was, illustreer­den de tal- Gianluigi Buffon valt huilend zijn ploeggenoo­t Leonardo Bonucci in de armen. loze, veelal overhitte voetbalpra­atprogramm­a’s dat Italië een land in paniek is. Alles en iedereen viel over elkaar heen. Om een hoofdschul­dige aan te wijzen, om iemand verantwoor­delijk te stellen en vooral om te zeggen dat het radicaal anders moet. Maar eenvoudig is dat niet. „Ventura, de spelers, de Italiaanse voetbalbon­d, de gehele organisati­e van ons voetbal, de politiek…”, noemde Monti als factoren in La Gazzetta dello Sport. „We moeten ons voetbal revolution­eren”, schreef de Corriere dello Sport in een commentaar op de voorpagina. „We hebben nieuwe ideeën en nieuwe mannen nodig.” Bedenkelij­k is dat cio. cal- Serie A-clubs blokkeren de instroom van jonge Italiaanse voetballer­s. Ze kiezen liever voor een dure buitenland­er in hun elftal, waardoor talenten zich onvoldoend­e kunnen ontwikkele­n. Voor Demetrio Albertini, vice-president van de Italiaanse voetbalbon­d, is dat onbegrijpe­lijk. „Deze clubs hebben geen interesse in de ontwikkeli­ng van het Italiaanse voetbal”, foeterde Albertini vorig jaar in de krant Tuttosport.

Buffon, bezig aan zijn laatste seizoen bij Juventus, liet zijn tranen de vrije loop na de uitschakel­ing. „Het spijt me niet dat ik moet stoppen, omdat de tijd als een tiran zijn werk doet, maar de manier waarop het gebeurt spijt me wel.” Hij wenste zijn beoogde opvolgers, Gianluigi Donnarumma (AC Milan) en Mattia Perin (Genua), veel succes toe. Het is tijd voor een nieuwe generatie. Zonder hem. „Een kus voor iedereen, vooral voor die mensen met wie ik deze prachtige reis heb gemaakt”, zei Buffon in San Siro, waar het donkerder was dan ooit.

 ??  ?? was begonnen, had het moeten eindigen voor ‘Gigi’. Niet dus. „We hebben gefaald”, concludeer­de Buffon. „Het is niet alleen jammer voor mij en de spelers, maar voor het hele Italiaanse voetbal. Iedereen is hier schuldig aan.” Carlo Ancelotti, 58 jaar en...
was begonnen, had het moeten eindigen voor ‘Gigi’. Niet dus. „We hebben gefaald”, concludeer­de Buffon. „Het is niet alleen jammer voor mij en de spelers, maar voor het hele Italiaanse voetbal. Iedereen is hier schuldig aan.” Carlo Ancelotti, 58 jaar en...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands