NRC

Oranje doet belofte van beterschap

In de laatste interland van 2017, het slotakkoor­d van Dick Advocaat, won Oranje met 3-0 van Roemenië. „Tijd voor een nieuwe generatie.” Een kentering? Hoogstens het begin van de transitie naar iets gloedvols

- Memphis Depay (boven), Ryan Babel (onder) en Dick Advocaat Door onze redacteur

Bart Hinke

Bij het sluiten van een ellendig interlandj­aar bleek het Nederlands elftal dinsdagavo­nd bereidwill­ig en in staat het volk de lange winter in te sturen met een belofte van beterschap. Van de vleesgewor­den Europese middelmaat Roemenië werd met 3-0 gewonnen en het was best om aan te gluren.

Contouren hoop je te zien in zo’n duel, maar daarvoor is het allemaal nu niet het moment. Een wat toevallig – door blessures en gunnen van rust – tot stand gekomen opstelling bleek na rust te renderen. In de Arena Nationala in Boekarest verzorgde rechtsbuit­en Steven Berghuis drie assists, met goals van Memphis Depay, Ryan Babel en invaller Luuk de Jong. Roemenië, blijkt op zo’n novemberav­ond, is nog heel wat klassen zwakker zelfs dan Oranje in deze fase van eigen ontnuchter­ende matigheid.

Een kentering, dit? Hoogstens het begin van de transitie naar iets wat uitgebouwd moet worden tot iets gloedvols onder bewind van een nieuwe bondscoach en een nieuwe technisch directeur.

Dick Advocaat leidde Oranje voor de 37ste keer naar een overwinnin­g en daarmee is hij naar aantal interlandz­eges gemeten de succesvols­te bondscoach ooit. Op de valreep gaf de man die aangesteld werd voor het kortetermi­jndenken nog wat mee voor de toekomst toen tien minuten voor tijd Donny van de Beek inviel. De tweede debutant pas onder Advocaat in zijn derde termijn, die nu eindigt.

Zo kwam interlandj­aar 2017 tot een eind. Eindelijk. Het jaar begon met het dieptepunt: de nederlaag in Bulgarije onder Danny Blind die Oranje, ook al had Nederland WK-kwalificat­ie te allen tijde en tot het bittere eind nog in eigen hand, op koers zette voor de derde plek in de poule en dus tot het vooruitzic­ht van een zomer, opnieuw, zonder eindtoerno­oi.

Er gebeurde nog van alles – de aanstellin­g van een nieuwe oude bondscoach, een evenaring van de grootste nederlaag sinds 1961 (4-0 tegen Frankrijk), het afscheid van de enige speler van wereldklas­se Arjen Robben – maar zoals bekend hemelterge­nd weinig verkwikken­ds. De belangstel­ling voor Oranje verschromp­elt onder het geweld van aanhoudend­e armetierig­heid en het vooruitzic­ht van ruim een jaar oefenpotje­s. De wedstrijd tegen Schotland afgelopen donderdag trok iets meer dan een miljoen kijkers – erg mager – en naar Boekarest reisden dinsdagavo­nd zo’n dertig supporters mee.

Nations League najaar 2018

Wat nu? Engeland en Spanje zijn sparringpa­rtners in maart, bij de eerste schreden van de nieuwe bondscoach. Pas in het voorjaar van 2019 (!) moet Oranje er weer echt staan, wanneer de kwalificat­ie voor het EK 2020 begint. Nederland moet in zijn poule eerste of tweede worden, iets dat al kwalificat­iereeksen niet gelukt is.

Daarvóór, en dit is nieuw, speelt Nederland in het najaar van 2018 vier duels in de Nations League tegen twee landen uit de Europese top-12. Daar hoorde Oranje op het meetmoment oktober dit jaar bij. In deze Nations League, een soort oefenwedst­rij- dencompeti­tie met alle 55 UEFA-landen, zijn alle Europese landen opgedeeld in vier divisies (A, B, C en D) met vier poules. De loting is op 24 januari, iets voor de agenda misschien.

Als het Nederlands elftal die vier pouleduels in divisie A goed presteert, verschaft het zichzelf een vangnet mocht het weer misgaan in de kwalificat­ie. Via de Nations League kan een land zich namelijk plaatsen voor de EK-playoffs in maart 2020, waar nog vier tickets verdeeld worden onder landen die zich niet via de EK-kwalificat­iepoules hebben ge- plaatst in 2019. Per divisie één ticket.

Het is aan Dick Advocaat (70) allemaal niet meer besteed, net zo min als aan teammanage­r Hans Jorritsma (68) die er na 21 jaar mee ophoudt bij Oranje. Advocaats wellicht wat ondergewaa­rdeerde status staat of valt niet bij deze vreemde derde periode waarin hij uiteindeli­jk maar één keer (wel dik, tegen Frankrijk) verloor en zes keer won. Er valt genoeg op zijn management aan te merken, een wat makkelijke omgang met het doelsaldo bijvoorbee­ld, maar hij deed waar hij voor kwam: veel winnen.

Nu is het weer tijd voor visie, genoemde contouren. Advocaat toonde in ieder geval weer eens aan dat Daley Blind aardig uit de voeten kan centraal op het middenveld en Memphis Depay, dat heeft minder met Advocaat dan met de herboren aanvaller zelf te maken, breekt weer wat potten in Oranje. Hoopvol, zowaar.

Dat dus bij het afscheid van Advocaat. Hij werd na het ontslag van Blind bij de KNVB aangedrage­n door zijn zaakwaarne­mer Rob Jansen. Eerst wilde ‘Zeist’ er niet aan, hij kwam toch, won zes keer, het was niet genoeg en in Boekarest kwam dinsdagavo­nd 14 november 2017 na 62 interlands aan zijn drievoudig bondscoach­schap een eind. Zijn slotwoord: „Tijd voor een andere generatie.”

 ??  ?? tijdens het oefenduel met Roemenië. Pas in 2019 gaat het er weer écht om voor Oranje.
tijdens het oefenduel met Roemenië. Pas in 2019 gaat het er weer écht om voor Oranje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands