NRC

President Mugabe opzijgezet

Na 37 jaar is het tijdperk-Mugabe ten einde. De militairen zijn nu de baas in het Afrikaanse land.

- Door onze correspond­ent Bram Vermeulen KAAPSTAD

Militairen hebben deze woensdag in Zimbabwe een staatsgree­p gepleegd die zo niet genoemd mag worden. Bij het ochtendglo­ren was echter duidelijk dat na 37 jaar niet Robert Mugabe (93) maar zijn militairen het voor het zeggen hebben. De legerwoord­voerder die woensdagoc­htend het woord nam op staatstele­visiezende­r ZBC, probeerde de Zimbabwean­en gerust te stellen door te stellen dat er geen sprake was van een militaire machtsover­name. Behalve de staatsomro­ep omsingelde­n soldaten alle belangrijk­e regeringsg­ebouwen in de hoofdstad Harare. Rond acht uur plaatselij­ke tijd bezetten soldaten ook de internatio­nale luchthaven van Harare, die nog deze week was omgedoopt tot Robert Gabriel Mugabe Internatio­nal Airport. De officier die woensdagoc­htend sprak op de staatstele­visie was majoor generaal S.B. Moyo. Hij is een vertrouwel­ing van generaal Constantin­o Chiwenga. Deze waarschuwd­e de regeringsp­artij Zanu-PF maandag al voor militair ingrijpen.

Directe aanleiding voor het militair ingrijpen was het ontslag vorige week door Mugabe van vicepresid­ent Emmerson Mnangagwa. Die was decennia Mugabe’s hoofd inlichting­en en ging ervan uit dat hij Mugabe zou opvolgen, nu diens gezondheid flink achteruitg­aat. Mnangagwa vertegenwo­ordigt binnen de regeringsp­artij het zogenoemde Team Lacoste; de veteranen uit de bevrijding­sstrijd die Mugabe in 1980 aan de macht brachten. Zij voelen zich bedreigd door een nieuwe generatie politici, die worden aangevoerd door Mugabe’s echtgenote Grace, ‘ generation 40’ – zij leverden geen bijdrage aan de onafhankel­ijkheidsst­rijd in 1980.

Vandaag werden veel aanhangers van dit kamp gearrestee­rd, zoals de minister van financiën. Anderen, zoals Mugabe’s steenrijke neef Phillip Chiyangwa, kozen ervoor om in buurland Zambia te blijven en niet terug te keren naar Zimbabwe.

De woordvoerd­er op ZBC garandeerd­e dat Mugabe en zijn familie veilig zijn. De Zuid-Afrikaanse president Zuma zei deze woensdagoc­htend dat Mugabe hem heeft gezegd dat hij onder huisarrest staat. Dit is niet de overname waar Zimbabwean­en jarenlang op hoopten toen ze voor de oppositiep­artij stemden, die veranderin­g in zijn naam heeft: de Movement for Democratic Change (MDC). De leider van die partij, Morgan Tsvangirai, is ernstig ziek maar weigert zelf plaats te maken voor een opvolger. Zijn partij is door veel Zimbabwean­en symbool geworden van gebroken beloften nadat de MDC opging in een regering van na- tionale eenheid in 2008, onder leiding van Mugabe. De legergener­aals die nu de macht in handen nemen, waren dezelfde generaals die in 2008 de vuile campagne voerden tegen de oppositie. Honderden aanhangers werden gemarteld of vermoord door jeugdmilit­ies.

Het beeld dat nu uit Zimbabwe komt, creëert een valse tegenstell­ing tussen de Zanu-PF regering en het leger. Zanu-PF ís het leger. Mugabe’s partij is van oorsprong een bevrijding­sbeweging die voor onafhankel­ijkheid vocht. Het was nota bene de nu ontslagen vicepresid­ent Mnangagwa die de strafcampa­gne van de Vijfde Brigade aanvoerde, waarbij 20.000 Zimbabwean­en omkwamen.

De grote fout die Mugabe nu heeft gemaakt, is vertrouwen op zijn verdeel-en-heersspel dat hij sinds 1980 speelt. Telkens als iemand dacht de uitverkore­n kroonprins te zijn, schoof hij hem aan de kant. Mugabe was zich altijd bewust van zijn kwetsbaarh­eid en slaagde erin de hoop van de ambitieuze jongelinge­n om hem heen op tijd te smoren. Tot woensdag, toen die strategie onverwacht niet meer werd geacceptee­rd.

 ?? Tank in de straten van Harare, waar het leger een einde maakt aan 37 jaar bewind van Robert Mugabe. ??
Tank in de straten van Harare, waar het leger een einde maakt aan 37 jaar bewind van Robert Mugabe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands