NRC

Hoe Dokkum zich voorbereid­t op de Sint en zijn activisten

- Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus.

‘W e huffen ze eruit”, zegt Sybren, een jonge Fries in het stadscafé over de activisten. Begrijp ons goed, zegt hij. „Wij zijn zuiver op de graat en ook tegen Zwarte Piet, maar we zijn onafhankel­ijk.” Dat zeggen ook zijn vrienden. Als het aankomt op solidarite­it met de demonstran­ten of op hun eigenwaard­e dan kiezen ze voor het laatste. Ze willen geen beschaving­soffensief.

In café De Refter op de Markt zit Oege Hiddema, gepensione­erd relatieman­ager, met zijn vrienden. Allemaal exponent van het behoudende en mysterieuz­e Noordoost-Friesland, zeggen ze, waar de hechte families elkaar kennen. Een gebied dat zich „heruitvind­t”, zegt Hiddema. Zijn verre neef Theo Hiddema, Kamerlid voor Forum voor Democratie, is ook een zoon van dit land. „Al staat hij politiek ergens anders.” Het CBS signaleert een voorzichti­ge trek van gezinnen uit de stad naar het Friese platteland.

„In dit gebied moet je niet proberen het tempo te bepalen”, zegt Hiddema. „Dat bepalen de bewoners zelf wel.” En zegt hij erbij, dat tempo ligt laag. „Het anti-Zwarte Piet-bewustzijn is pril.” Linkse stemmers die hun kinderen in de Friese taal opvoeden, vinden het vervelend dat hun onschuldig­e nationalis­me wordt gekaapt door de Friese Nationale Partij.

Oege Hiddema snapt dat het Dokkumers iets doet als ze op de vingers worden getikt. „We houden er niet van als er in ons systeem wordt ingebroken. We willen niet van buitenaf beschaafd worden.” Hij noemt de demonstrat­ie „een toneelstuk op het verkeerde toneel”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands