NRC

Pro-westerse coalitie organiseer­de ware IS-‘exodus’

Honderden IS-strijders en andere jihadisten uit Raqqa werden verspreid in Syrië, maar ze kwamen ook in Turkije terecht.

- Door onze redacteur Toef Jaeger

Op 12 oktober – enkele dagen voordat IS-hoofdstad Raqqa zou vallen – vragen de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDS) aan Abu Fawzi of hij met zijn truck enkele ontheemde gezinnen in veiligheid wil brengen. Duizenden dollars krijgt hij voor de rit, op voorwaarde dat hij zijn mond houdt. Maar als Fawzi Raqqa binnenrijd­t, ziet hij dat er iets niet klopt. in plaats van gevluchte gezinnen, staan er IS-strijders klaar om geëvacueer­d te worden, inclusief wapens, munitie, vrouwen en kinderen.

De pro-westerse SDS heeft met medeweten van het Pentagon een deal gemaakt met de achtergebl­even ISstrijder­s. Het zijn maar liefst 250 strijders met 3.500 familieled­en die vervoerd moeten worden. Ze worden niet alleen verspreid over Syrië, maar worden ook over de grens met Turkije gebracht. Dit achterhaal­de de BBC door met vrachtwage­nchauffeur­s en getuigen te praten. De nieuwszend­er concludeer­t: dit was geen evacuatie meer, maar een IS-exodus.

Dat IS-strijders zo massaal een vrijgeleid­e krijgen, is ongebruike­lijk. In augustus gebeurde dat met strijders aan de grens bij Libanon. Nu gebeurde dat dus in Raqqa. Het idee erachter was dat de stad zo kon worden ingenomen zonder het dodental onder de Koerden die vanuit de SDS te- gen IS streden, te laten oplopen. Dat was de uitleg die kolonel Ryan Dillon gaf namens de internatio­nale anti-IScoalitie aan de BBC. „We laten lokale bestuurder­s zo veel mogelijk het initiatief. Wat er gebeurt, gebeurt door hen, met hen en via hen. Het gaat om de Syriërs, degenen die vechten en omkomen, zij nemen de operatione­le besluiten,” zei hij

Uit een reconstruc­tie van de BBC blijkt dat niet alleen IS-strijders zijn verspreid over Syrië en Turkije, maar dat de chauffeurs ook andere, buitenland­se jihadisten hebben meegeno- men uit Raqqa. Volgens verschille­nde chauffeurs ging het daarbij om jihadisten uit Frankrijk, Turkije, Azerbajdzj­an, Pakistan, Jemen, Saoedi-Arabië, China, Tunesië en Egypte.

De ontwikkeli­ngen staan in schril contrast met de woorden van de Amerikaans­e minister van Defensie James Mattis. In mei verklaarde hij nog aan de pers: „Het is onze intentie om buitenland­se jihadisten de gevechten niet te laten overleven. We staan niet toe dat ze zullen terugkeren naar Noord-Afrika, Europa, Amerika, Azië of Afrika. We laten dat niet toe.” PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands