NRC

O-Ghouta snakt naar bestand

Het leed van de bevolking van Oost-Ghouta is zo groot dat er bij de VN in New York intensief wordt gewerkt aan een bestand.

- Door een onzer redacteure­n

Na een week van bombardeme­nten in de Syrische rebellenen­clave Oost-Ghouta, waarbij volgens lokale bronnen ruim 400 doden zijn gevallen, probeert een aantal lidstaten een wapenstils­tand voor dertig dagen te bewerkstel­ligen via de Verenigde Naties. Deze vrijdagmid­dag zou de Veiligheid­sraad naar verwachtin­g stemmen over een resolutie van deze strekking, die was ingediend door Koeweit en Zweden.

Rusland, de grote beschermhe­er van het bewind van de Syrische president Assad dat Oost-Ghouta bombardeer­t, lag echter vrijdagoch­tend nog dwars. De Russische VN-gezant Vassili Nebenzia probeerde de resolutie af te zwakken. In plaats van een onmiddelli­jk staakt-hetvuren wil Rusland de partijen slechts oproepen „de vijandighe­den zo spoedig mogelijk te staken”. De partijen zouden verder moeten streven naar „een humanitair­e pauze” van dertig dagen. Rusland heeft vetorecht in de Veiligheid­sraad.

Donderdag kwamen er weer schokkende beelden naar buiten over ontredderd­e burgers in Oost-Ghouta, wier huizen net waren verwoest. Wanhopig brachten sommigen hun gewonde kinderen naar de weinige, nog functioner­ende klinieken. Andere kinderen overleefde­n de inslag van de bommen niet. Te zien was ook een vrouwelijk­e arts, die het bij binnenkoms­t van weer nieuwe gewonde kinderen te veel werd en op haar knieën in huilen uitbarstte. In Oost-Ghouta zouden nog 400.000 mensen verblijven.

 ??  ?? Een gewonde vrouw wordt uit een schuilkeld­er gedragen, donderdag in Oost-Ghouta.
Een gewonde vrouw wordt uit een schuilkeld­er gedragen, donderdag in Oost-Ghouta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands