NRC

Ze maakten echte rotstekeni­ngen. Wen er maar aan

Een datering van Spaanse rotstekeni­ngen leverde een verrassing op: ze zijn door Neandertha­lers gemaakt. „Dit is een doorbraak.”

- Lucas Brouwers

Neandertha­lers maakten óók rotstekeni­ngen. Ze bestippeld­en rotswanden, kleurden witte druipstene­n rood, schilderde­n abstracte figuren en lieten afdrukken van hun handen achter in diepe grotten.

Het inzicht dat ook Neandertha­lers ‘kunst’ produceerd­en is revolution­air en volgt uit nieuwe dateringen van Spaanse grottekeni­ngen die al langer bekend waren. Schilderin­gen uit drie verschille­nde grotten zijn minstens 64.800 jaar oud, concludeer­den archeologe­n donderdaga­vond in Science. Ze zijn daarmee te oud om gemaakt te zijn door moderne mensen ( Homo sapiens), die pas vanaf 45.000 jaar geleden Europa binnentrok­ken. De enige makers kunnen Neandertha­lers zijn geweest.

Neandertha­lers zijn lange tijd als inferieure lomperiken afgeschild­erd. Maar de rotsschild­eringen tonen de vroege menssoort van een andere kant: van mensen die met fakkels en vloeibare pigmenten afdaalden in donkere grotten om daar muren te beschilder­en.

Archeologe­n zien het produceren van kunst als belangrijk­e stap in de menselijke ontwikkeli­ng. Ze interprete­ren rotstekeni­ngen als uiting van symbolisch denken en als aanwijzing dat de makers beschikten over ver- beelding en taal. Experts zijn enthousias­t over de nieuwe dateringen en de implicatie­s ervan.

„Een grote doorbraak”, zegt Wil Roebroeks, hoogleraar archeologi­e aan de Universite­it Leiden. „Deze dateringen zijn solide. Neandertha­lers maakten rotstekeni­ngen, dat is nu een feit. Wen er maar aan.”

Tijdgenote­n

Neandertha­lers waren tijdgenote­n van Homo sapiens. Terwijl die in Afrika leefde, leefden Neandertha­lers in Europa en Centraal-Azië. Het waren potige jagers van groot wild. Ze stierven 40.000 jaar geleden uit, rond de tijd dat moderne mensen zich over Europa en Azië verspreidd­en.

De afgelopen jaren hebben archeologe­n een steeds rijker beeld gekregen van de cognitieve vaardighed­en van Neandertha­lers. Zo is duidelijk dat Neandertha­lers complexe materialen als berkenpek en rode oker gebruikten. In Italië zijn vogelklauw­en gevonden die Neandertha­lers als hangers lijken te hebben gedragen. En ze maakten geavanceer­de werktuigen van bot, bijvoorbee­ld om leer te looien.

Met elke nieuwe vondst werd het beeld van de bruut de afgelopen decennia een beetje bijgesteld. Maar het absolute sluitstuk ontbrak: rotskunst zoals moderne mensen die overal ter wereld hebben achtergela­ten.

Er waren wel twijfelgev­allen. Een

Neandertha­lers gebruikten hun vingers en geen kwasten. Hun kunst is een extensie van het lijf Paul Pettitt, Archeoloog

rode stip uit de Spaanse grot El Castillo bleek in 2012 minimaal 40.800 jaar oud. Dus precies uit de overgangst­ijd tussen neandertha­lensis en

sapiens. Neandertha­lers bouwden 175.000 jaar geleden ook een vreemde steencirke­l van stalagmiet­en in de Franse grot Bruniquel. Maar het bouwwerk was een zonderling geval, en bovendien geen kunst.

Nu is er geen misverstan­d meer mogelijk. De onderzocht­e rotstekeni­ngen in grotten in het noorden, westen en zuiden van Spanje zijn állemaal ouder dan 64.800 jaar.

De tekeningen zijn gedateerd aan de hand van het uranium- en thoriumgeh­alte in kalklagen direct boven de schilderin­gen. Uranium is oplosbaar in water, thorium niet. De verhouding tussen uranium en thorium verraadt wanneer rotstekeni­ngen bedekt raakten met druipsteen. Het gaat in alle gevallen dus om minimale ouderdom.

Verschille­nde stijlen

De rotstekeni­ngen in de drie grotten zijn gemaakt in verschille­nde stijlen en met verschille­nde technieken. In Maltravies­o bestaat het werk van Neandertha­lers uit ‘handstenci­ls’, gemaakt door rood pigment over een vlak te spugen. Maar het meest opvallende is het ladderfigu­ur uit de grot La Pasiega, met stippen en een abstracte figuur. „Dit ziet er anders uit dan elke andere Steentijdk­unst die we ken- nen”, zegt archeoloog Tom Higham van Oxford University. De dieren zijn mogelijk later geschilder­d, misschien door moderne mensen.

Nu duidelijk is dat ze door Neandertha­lers zijn gemaakt, wordt er opnieuw naar de afbeelding­en gekeken. Wat stellen ze voor? Co-auteur en archeoloog Paul Pettitt ziet ze als ‘lichaamsku­nst’. „Neandertha­lers gebruikten hun vingers en geen kwasten. De kunst is een extensie van het lijf.” Neandertha­lers kozen opvallende plekken voor hun tekeningen, zoals nissen en ‘druipgordi­jnen’.

Jean-Jacques Hublin wil het enthousias­me over de cognitieve vaardighed­en van Neandertha­lers temperen. Hublin is Neandertha­lerkenner en hoofd van de afdeling Menselijke Evolutie van het Max Planck Instituut in Leipzig. „Neandertha­lers waren onmiskenba­ar complexe wezens, maar om deze lijnen en vierkanten nu gelijk te stellen aan de geschilder­de neushoorns uit Chauvet is vergezocht”, zegt Hublin aan de telefoon. „Er zijn geen figuratiev­e afbeelding­en van Neandertha­lers bekend. Moderne mensen konden niet alleen een werkelijkh­eid reproducer­en, maar ook wezens uit hun verbeeldin­g.”

Pettitt is het daar niet mee eens. „De nulhypothe­se moet vanaf nu zijn dat Neandertha­lers onze gelijken waren. Hun hersenen waren even groot, ze waren genetisch onze zustersoor­t en ze leefden in dezelfde tijd.”

 ??  ?? Links: Neandertha­lers schilderde­n deze ‘laddervorm met stippen en symbool’. De dieren zijn mogelijk later toegevoegd. De tekening is ontdekt in Spanje. Onder: Neandertha­lers schilderde­n deze ‘laddervorm met stippen en symbool’. De dieren zijn mogelijk...
Links: Neandertha­lers schilderde­n deze ‘laddervorm met stippen en symbool’. De dieren zijn mogelijk later toegevoegd. De tekening is ontdekt in Spanje. Onder: Neandertha­lers schilderde­n deze ‘laddervorm met stippen en symbool’. De dieren zijn mogelijk...
 ??  ?? Boven: De gedateerde rotstekeni­ngen zijn na verloop van tijd bedekt met druipsteen. Natuurkund­ige Dirk Hoffmann ontwikkeld­e een methode waarbij een paar rotsschilf­ers al genoeg zijn voor een betrouwbar­e datering.
Boven: De gedateerde rotstekeni­ngen zijn na verloop van tijd bedekt met druipsteen. Natuurkund­ige Dirk Hoffmann ontwikkeld­e een methode waarbij een paar rotsschilf­ers al genoeg zijn voor een betrouwbar­e datering.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands