NRC

Chinese toezichtho­uder grijpt in bij eigenaar Reaal

Verzekerin­gsgroep Anbang nam veel buitenland­se bedrijven over, ook in Nederland. Dat bevalt de Chinese Partij niet. IIlegale activiteit­en vormen gevaar voor de solvabilit­eit

- Door een onzer redacteure­n

De Chinese toezichtho­uder op verzekerin­gsmaatscha­ppijen neemt per direct de leiding over van verzekerin­gsgroep Anbang, kondigde het orgaan vrijdagoch­tend aan. Anbang nam de afgelopen jaren in hoog tempo uiteenlope­nde bedrijven over, waaronder het Nederlands­e Vivat, het moederbedr­ijf van verzekeraa­r Reaal en het Waldorf Astoria Hotel in New York.

In een verklaring zegt de toezichtho­uder te vrezen dat „illegale activiteit­en een serieus gevaar vormen voor de solvabilit­eit” van de verzekeraa­r en daarmee voor de verplichti­ngen die het bedrijf heeft ten opzichte van zijn klanten. Topman Wu Xiaohui, die sinds afgelopen juni vastzit, is definitief geen bestuursvo­orzitter meer en wordt aangeklaag­d.

Een werkgroep, afkomstig van verschille­nde financiële overheidsc­ommissies, is aangesteld om gedurende een jaar het bestuur van Anbang over te nemen. Volgens de mededeling blijft het private karakter van de groep ongewijzig­d.

Met „illegale activiteit­en” doelt de toezichtho­uder op de reeks buitenland­se investerin­gen van de verzekerin­gsmaatscha­ppij. Naast Vivat en het Waldorf kocht Anbang verzekerin­gsmaatscha­ppijen in België, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, en zestien grote Amerikaans­e hotels.

De Chinese autoriteit­en trekken ten strijde tegen dergelijke grote uitgaven Chinese toezichtho­uder in het buitenland door Chinese magnaten. Zijn doen hun aankopen vaak met geld dat ze zeer voordelig van de Communisti­sche Partij hebben geleend. De regering van president Xi Jinping wil voorkomen dat dit geld verdwijnt naar het buitenland, aangezien het daar volgens haar niet bijdraagt aan de Chinese economie.

Het Volksdagbl­ad , de spreekbuis van de Partij, schreef vorige zomer over „irrationel­e investerin­gen” die „grote risico’s opleveren voor ons fi- nanciële systeem”. „Het is beter dat zij het geleende geld in China investeren in plaats van zichzelf te verrijken”, aldus de partijkran­t.

Afgelopen zomer riep de regering Anbang op zijn buitenland­se bezittinge­n te verkopen. De verzekeraa­r liet toen aan persbureau Bloomberg weten daartoe geen aanstalten te maken.

Twee maanden eerder maakte Anbang bekend dat topman Wu wegens „persoonlij­ke redenen” tijdelijk zijn functie niet kon uitoefenen. In werkelijkh­eid werd hij door de politie meegenomen. Sindsdien zit Wu vast. Hij wordt nu vervolgd voor ‘economisch­e misdaden’. Wu is getrouwd met de kleindocht­er van de vroegere Chinese leider Deng Xiaoping.

Voor Vivat, ook moederbedr­ijf van Zwitserlev­en, hebben de ontwikkeli­ngen bij Anbang geen gevolgen, zei een woordvoerd­er tegen persbureau ANP. „Wij zijn een zelfstandi­ge vennootsch­ap. We volgen de ontwikkeli­ngen in China natuurlijk wel op de voet.”

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) reageerde vrijdagoch­tend ook op de berichten uit China. „Vivat is naar mijn beste weten een gezonde verzekeraa­r”, verklaarde hij. „Anbang is eigenaar van Vivat, maar dat betekent niet dat eventuele problemen bij Anbang direct een risico vormen voor de Nederlands­e verzekeraa­rs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands