NRC

Tweede Kamer wil onderzoek naar seksuele intimidati­e op ministerie­s

- Door onze medewerker Victor Pak

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar seksuele intimidati­e op alle ministerie­s. CDA, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, VVD en de ChristenUn­ie spraken hun steun uit voor het voorstel hierover van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Staatssecr­etaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) reageerde niet enthousias­t op de wens van de Kamer Ze voerde aan dat een dergelijk onderzoek „veel tijd” kost en dat er al procedures zijn op de ministerie­s.

In de Kamer kreeg zij bijval van PVV-Kamerlid Harm Beertema. Volgens hem hebben de ministerie­s „hun zaakjes op orde”.

Aanleiding voor het debat in de Tweede Kamer donderdaga­vond was de maatschapp­elijke #MeToo-discussie. Jaarlijks zijn er in Nederland volgens onderzoek van TNO 134.000 gevallen van seksuele intimidati­e.

Tweede-Kamervoorz­itter Khadija Arib kondigde donderdaga­vond tijdens het Kamerdebat aan dat er in de Kamer een ‘werkbelevi­ngsonderzo­ek’ komt. Een onderdeel van dat onderzoek is seksuele intimidati­e en ongewenste omgangsvor­men in het parlement. Het onderzoek zal na de zomer worden gestart onder alle medewerker­s van het parlement.

Sjoerdsma wil bereiken dat de overheid „het goede voorbeeld geeft voor het bedrijfsle­ven.” Volgens hem „moet elke werkgever zijn werknemer een veilige werkvloer bieden.” Onderzocht moet worden in hoeverre werknemers te maken krijgen met seksuele intimidati­e en of zij weten waar ze terecht kunnen voor het melden hiervan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands