NRC

Vicepremie­r Australië weg om affaire

-

De Australisc­he vicepremie­r Barnaby Joyce heeft vrijdag aangekondi­gd dat hij zal aftreden, nu hij in opspraak is geraakt vanwege een buitenecht­elijke affaire met een medewerker. Hij stapt ook op als leider van de conservati­eve National Party. Hij dient maandag zijn ontslag in bij het partijbest­uur. Hij blijft parlementa­riër, zodat de centrumrec­htse coalitie onder leiding van premier Malcolm Turnbull de meerderhei­d van één zetel behoudt.

De katholieke Joyce voerde vaak campagne met het thema gezinswaar­den en was tot vorig jaar getrouwd. Zijn affaire met zijn mediaadvis­eur Vikki Campion, werd twee weken geleden bekend. In de Australisc­he pers werden foto’s van Campion gepublicee­rd, die nu een kind verwacht van Joyce. Vrijdag berichtten Australisc­he media dat een andere vrouw anoniem een klacht wegens seksuele intimidati­e had ingediend tegen Joyce. In zijn verklaring ontkende hij zulk grensovers­chrijdend gedrag, maar hij zei dat de beschuldig­ing „de druppel was”.

Het schandaal was voor premier Turnbull aanleiding om een regel in de gedragscod­e voor regeringsp­ersoneel op te nemen die seksuele relaties tussen ministers en medewerker­s verbiedt. Hij weigerde Joyce te ontslaan, maar noemde de buitenecht­elijke relatie wel „een schokkend ernstige inschattin­gsfout”.

In oktober kwam Joyce in opspraak; hij bleek ook de Nieuw-Zeelandse nationalit­eit te hebben, terwijl volgens de grondwet mensen met een dubbel paspoort geen functie in het parlement mogen hebben. Hij trad terug, maar kon vorige maand weer als vicepremie­r aan het werk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands