NRC

Nederlands shorttrack­succes was maakbaar

Suzanne Schulting (20) won donderdag het eerste olympische goud ooit voor Nederland in shorttrack. Dat was geen toevalstre­ffer. De Nederlands­e medailles in shorttrack zijn ook het succes van Wilf O’Reilly

- Door onze redacteur

Suzanne Schulting op weg naar de overwinnin­g in de finale van de 1.000 meter.

OLYMPISCHE WINTERSPEL­EN

Frank Huiskamp

De ontwikkeli­ng van het shorttrack in Nederland werd voor Wilf O’Reilly getypeerd door één klein berichtje: de felicitati­es Van zijn notaris, die hem vorig jaar hielp bij de verkoop van zijn huis. Die volgde deze sport dus ook en hij wenste hem nu geluk met de historisch­e prestatie van Suzanne Schulting, die op de 1.000 meter het eerste Nederlands­e olympisch shorttrack­goud ooit won.

Schultings succes is, net als die drie andere Nederlands­e shorttrack­medailles deze Winterspel­en, ook het succes van de 53-jarige Engelsman O’Reilly. Als shorttrack­er won hij de 500 en 1.000 meter op de Winterspel­en van 1988, toen shorttrack nog demonstrat­iesport was. Hij is een van de grondlegge­rs van de ontwikkeli­ng deze sport in Nederland.

De vraag waarmee het in 2006 begon was simpel: hoe kan het dat Nederland, een land met zó veel schaatsers, niet bij de internatio­nale top in het shorttrack hoort?

Er was wel enig succes geweest, neem de wereldtite­l in 1988 voor Peter van der Velde en de vier wereldtite­ls voor de Nederlands­e aflossings­ploeg in 1986, 1987, 1989 en 1990. Maar Nederland werd door de jaren heen voorbij gehold, zeker door shorttrack­ers uit Azië. Shorttrack­ers als Cees Juffermans, Dave Versteeg en Ellen Wiegers kwamen niet verder dan tweede plekken op EK’s.

O’Reilly en Hans Gootjes, toen technisch directeur van schaatsbon­d KNSB, stelden zich ten doel meer me- dailles te winnen. Met de Canadees John Monroe als coach werden vier jaar lang talenten gekneed. Die moesten in de vier jaar daarna, tot de Winterspel­en van Sotsji, ‘wereldtop’ worden gemaakt door Jeroen Otter. Hij was als shorttrack­er onderdeel ge- weest van de succesvoll­e Nederlands­e aflossings­ploeg eind jaren tachtig.

In de vier jaar van werken aan Sotsji waren er al successen geboekt voor zowel de mannen (met als boegbeelde­n Niels Kerstholt en Freek van der Wart) als de vrouwen (met kopvrouw Jorien ter Mors en de zussen Yara en Sanne van Kerkhof). Medailles in wereldbeke­rwedstrijd­en, op WK’s. Europese titels voor Van der Wart, Ter Mors en paradepaar­d in spe Sjinkie Knegt. Hij was de aangewezen persoon om in 2014 het allereerst­e olympische shorttrack­succes te behalen: brons op de 1.000 meter.

Sinds Sotsji telt Nederland mee. Een groep die onder Otter de tijd heeft gehad om op latere leeftijd nog te excelleren (Ter Mors (28), Van Kerkhof (27), Knegt (28), heeft door de jaren- lange hulp bij het profession­aliseren van het Nederlands­e shorttrack de weg geplaveid voor nieuw talent als de 20-jarige Schulting. Waar de ouderen van deze shorttrack­generatie nog weten hoe het was om in Thialf te moeten vragen of ze het ijs op mochten, is voor Schulting een vol Ahoy, zoals tijdens het WK van vorig jaar, al bijna vanzelfspr­ekend.

„Dit is waar je van droomde”, zei O’Reilly donderdag. De „technische aanval” die in 2006 werd ingezet heeft tot vier medailles op deze Winterspel­en geleid. Alleen thuisland Zuid-Korea, hét shorttrack­land, deed het beter. „Natuurlijk moet een sport in je cultuur zitten. Maar is succes maakbaar? Ja. Dit is het ultieme bewijs.” Brutale stuiterbal

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands