NRC

Van Aartsen: reik salafistis­che moslims de hand

In reactie op kritiek op het radicalise­ringsbelei­d onderstree­pt burgemeest­er Van Aartsen het belang van samenwerki­ng met moskee.

- Door onze redacteur

Bas Blokker

Amsterdam moet jonge moslims „de hand reiken” als zij hun „richtsnoer en vastigheid” zoeken bij salafistis­che moskeeën. Dat zei waarnemend burgemeest­er Jozias van Aartsen donderdag in een commissie van de gemeentera­ad. Hij laakte „het continu hameren op het gevaar van het salafisme”. Jongeren vinden volgens hem „houvast in zulke gebedshuiz­en. Wij moeten dat accepteren.”

Van Aartsen sprak in de commissiev­ergadering over twee kritische rapporten die eerder deze week verschenen over het radicalise­ringsbelei­d van de gemeente. In een ervan, opgesteld door terrorisme­deskundige en hoogleraar Beatrice de Graaf, staat dat het Amsterdams­e beleid in de afgelopen jaren leek te leiden aan „religieuze kramp”. Het rapport spreekt van een „ongemakkel­ijke houding ten aanzien van het vraagstuk van de raakvlakke­n tussen terrorisme/radicalise­ring en religie”. Ook gaat het rapport in op het feit dat de lokale overheid lange tijd geen structurel­e contacten onderhield met religieuze instelling­en.

Raadsleden van CDA en VVD legden de nadruk op de eerste opmerking en vinden dat het de laatste jaren heeft geschort aan een duidelijk aanwijzen van gevaarlijk­e ontwikkeli­ngen van radicalise­ring onder moslims. Van Aartsen (VVD) wees vooral op de tweede vaststelli­ng. Hij gaf een voorbeeld uit de tijd dat hij burgemeest­er was van Den Haag: de asSoennah-moskee – een van de gebedshuiz­en „die worden vereenzelv­igd met gevaarlijk­e ontwikkeli­ngen binnen de moslimgeme­enschap”. Toen daar de imam onder druk van een groep jonge moskeegang­ers vertrok, is die moskee orthodox gebleven, zei Van Aartsen. „Maar dan één die zo’n positieve bijdrage levert binnen de Haagse gemeenscha­p.” Zulke voorbeelde­n zijn er volgens hem in Amsterdam ook. „Het gros van die mensen in meer orthodoxe moskeeën neigt niet tot radicale daden.”

Op de dag van het raadsdebat maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het strafvervo­lging instelt tegen het voormalig hoofd van het Amsterdams­e programma radicalise­ring en polarisati­e. De vorig jaar met strafontsl­ag weggestuur­de ambtenaar wordt vervolgd voor het vervalsen van facturen. Ook een 36-jarige medewerker wordt vervolgd.

Deze zaak was de aanleiding voor de onderzoeke­n. De ambtenaar heeft volgens het Bureau Integritei­t van de gemeente een „onaanvaard­bare belangenve­rstrengeli­ng laten ontstaan”, door opdrachten te gunnen aan een persoon met wie zij een privérelat­ie onderhield.

Het is „reëel”, schreef de burgemeest­er eerder deze week, om aan te nemen dat de gemeente hierdoor financieel is benadeeld. Van Aartsen zei donderdag niet te geloven dat Amsterdam door de handelwijz­e van de ambtenaar in gevaar is gebracht.

De burgemeest­er las in de rapporten dat „het beleid in Amsterdam deugt”. Hij vindt het dan ook „niet logisch om over te gaan op volstrekt ander beleid”. Wel beaamt Van Aartsen dat het verstandig is om het radicalise­ringsbelei­d niet alleen een zaak voor de burgemeest­er te laten zijn, zoals het de afgelopen jaren was. „Omgang tussen burgemeest­er en wethouders is van wezensbela­ng.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands