NRC

Rebelse jong-socialist Kühnert kan Duitsland en Europa in chaos storten

De sociaal-democraten staan voor een splijtende keuze: weer in zee met Angela Merkel of een nieuwe coalitie met CDU/CSU afwijzen. ‘Een „nee” is ook verantwoor­delijkheid dragen.’

- Door onze correspond­ent Juurd Eijsvoogel BERLIJN

Een half jaar geleden had bijna niemand nog van hem gehoord, maar nu voert hij een opstand aan tegen de grootmacht­en in de Duitse politiek. En die opstand heeft een serieuze kans van slagen.

Kevin Kühnert zit ontspannen op het podium van een afgeladen zaaltje in een buurthuis in Berlijn. Zelfverzek­erd, met een ernstige blik, overziet hij de drukte: de mensen die zich verdringen bij de deuren, die rijen dik langs de muren staan of op de grond zitten om maar te kunnen meepraten over de toekomst van de sociaal-democratie in Duitsland.

Kühnert is 28 jaar, student politicolo­gie en sinds november voorzitter van de jongerenor­ganisatie van de SPD, de Jusos. Met verve leidt hij het verzet tegen toetreding van de SPD tot een nieuwe regeringsc­oalitie met Angela Merkel en haar christen-democraten.

Hij ziet er jonger uit dan zijn jaren, maar hij gedraagt zich als het politieke dier dat hij duidelijk is. Een talent, voor- zitter van de leerlingen­raad toen hij 14 was, lid van de Jonge Socialiste­n toen hij 15 was, en nu in het middelpunt van de strijd in de belangrijk­ste politieke arena van Europa. Zijn zege kan de val inluiden van Angela Merkel en afbreuk doen aan Duitslands reputatie als stabilitei­tsanker van de Europese Unie.

Geen draaiboek

Lukt het hem en zijn medestande­rs om te verhindere­n dat de zogeheten Grote Coalitie (GroKo) tot stand komt, dan belandt Duitsland vijf maanden na de bondsdagve­rkiezingen van 24 september vorig jaar in een situatie van grote onzekerhei­d. Zonder zicht op een meerderhei­dsregering, zonder draaiboek hoe het verder moet. En mét mogelijk fatale gevolgen voor de SPD, die in een enkele peiling al kleiner is dan de anti-immigratie­partij AfD. Nieuwe verkiezing­en, waar een ‘nee’ tegen de GroKo vroeg of laat op zal uitdraaien, zijn voor de oudste partij van Duitsland een enorm risico.

Maar kom daarmee niet aan bij Kühnert. „Als we ons door angstscena­rio’s laten leiden, kunnen we de tent net zo goed meteen sluiten”, zegt hij koeltjes. „Wij willen verantwoor­delijkheid nemen, maar dat kan ook door ‘nee’ te zeggen.”

Kühnert wil dat de SPD zich vernieuwt, weer herkenbaar wordt als linkse partij, en, zegt hij, dat kan alleen in de oppositie. Dat valt goed bij de pakweg tweehonder­d SPD’ers in de zaal – niet alleen jonge leden, maar ook heel wat sociaal-democraten van middelbare leeftijd of ouder.

Dezer dagen beslissen de ruim 463.000 leden van de SPD of er volgende maand een vierde kabinet-Merkel kan aantreden of niet. Per post kunnen ze tot 2 maart voor of tegen het regeerakko­ord stemmen dat CDU, CSU en SPD begin deze maand sloten.

Tot op het bot verdeeld

Het spant erom. De partij is tot op het bot verdeeld. De partijleid­ing reist door het land om hartstocht­elijk te pleiten voor een ‘ja’. Kühnert argumentee­rt op wat hij noemt een #NoGroKo-tournee voor ‘een zelfbewust nee’. Op zondag 4 maart wordt de uitslag bekendgema­akt.

Als Kühnert tien minuut gesproken heeft, is het woord aan de leden. Het debat gaat alle kanten op. Een vrouw betoogt dat „mevrouw Merkel even bang is voor nieuwe verkiezing­en als wij” – en roept op om ‘nee’ te stemmen.

Een man sluit zich daarbij aan en betoogt dat de AfD zo gegroeid is, omdat de

Waarom zouden we de macht uit handen geven? Bezoeker SPD-bijeenkoms­t

SPD in de regering steeds compromiss­en moest sluiten met de christen-democraten.

Een ander waarschuwt dat de SPD zich geen nieuwe verkiezing­en kan veroorlove­n, straks loopt het net zo af als met de zusterpart­ijen in Frankrijk en Nederland. „Voor het eerst hebben we een situatie waarin Merkel wankelt, er breekt een nieuw tijdperk aan – en moeten we dan aan de zijlijn gaan staan?” Een vrouw valt hem bij: „Waarom zouden we de macht uit handen geven, nu we hem pakken kunnen?”

Voor Kühnert is dat duidelijk. „We hebben in de regering best wat gepresteer­d, zoals invoering van het minimumloo­n. Maar kennelijk was het resultaat te klein, want bij de verkiezing­en haalden we maar 20,5 procent van de stemmen. Daarom moeten we hetzelfde spel niet nóg eens spelen. Er zijn alternatie­ven. Na een paar jaar in de oppositie kunnen we misschien een coalitie zonder de christen-democraten vormen.”

Niets wijst erop dat er een linkse meerderhei­d aan de horizon is. Maar zowel bij voor- als tegenstand­ers van de GroKo leeft een diep verlangen zich uit de omarming van Merkel te bevrijden en het eigen profiel aan te scherpen. Alleen ge- looft de één dat dit onmiddelli­jk moet gebeuren om de partij te redden, terwijl de ander er juist van overtuigd is dat de SPD zich in de afgrond stort door nu voor regeringsv­erantwoord­elijkheid weg te lopen.

Respect

„Ik heb respect voor Kühnert, voor de zakelijke manier waarop hij het debat voert”, zegt Daniel Rinkert, een SPD-politicus uit Noordrijn-Westfalen die campagne voert voor ‘ja’. „De partij heeft ook dringend een programmat­ische vernieuwin­g nodig. Maar als we ‘nee’ zeggen, komen er zeker nieuwe verkiezing­en en wat moeten we dan tegen de kiezers zeggen? Stem op ons, maar we willen niet regeren? Ik ben bang dat we dan zelfs de 10 procent niet halen.”

Hannah Lupper, student politicolo­gie uit Berlijn, prijst de profession­aliteit en de rust van Kühnert – „een heel verschil met de partijtop”. Ze erkent dat de opiniepeil­ingen haar angst inboezemen, „de AfD kan de op één na grootste partij worden”. Maar ze heeft toch ‘nee’ gestemd. „Een strategisc­he keuze. We kunnen niet gewoon doorgaan, het gaat erom wat voor partij we over tien of twintig jaar zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO MATTHIAS RIETSCHEL/EPA ?? Kevin Kühnert, voorzitter van Jusos, de jongerenor­ganisatie van de SPD.
FOTO MATTHIAS RIETSCHEL/EPA Kevin Kühnert, voorzitter van Jusos, de jongerenor­ganisatie van de SPD.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands