NRC

Generaal uit Pyongyang komt naar Pyeongchan­g

- Door een onzer redacteure­n

Noord-Korea stuurt een delegatie onder leiding van een hooggeplaa­tste generaal naar de sluitingsc­eremonie van de Olympische Winterspel­en, zondag in Pyeongchan­g. Het gaat om Kim Jong-chol, voormalig chef van de militaire inlichting­endienst en ondervoorz­itter van het centraal comité van de Arbeidersp­artij. Kim Jong-chol staat bekend als een hardliner. Hij wordt onder meer verantwoor­delijk gehouden voor de dood van 46 Zuid-Koreaanse zeelieden in 2010. Zij waren aan boord van een fregat dat tot zinken werd gebracht bij een Noord-Koreaanse torpedo-aanval.

De generaal wordt ook in verband gebracht met het Noord-Koreaanse kernwapenp­rogramma. In 2010 zetten de VS hem op een zwarte lijst, sinds 2016 wilde ook Zuid-Korea hem niet meer ontvangen.

Dat hij nu toch welkom is bij de slotbijeen­komst, is tekenend voor de toenaderin­g tussen de beide Korea’s. Kims komst zal ongetwijfe­ld weerstand oproepen. Maar hij wordt ook gezien als iemand met voldoende gezag om te kunnen onderhande­len over gevoelige kwesties.

Volgens een regeringsw­oordvoerde­r in Seoul blijft Kim Jong-chol drie dagen en staat ook een ontmoeting met president Moon Jae-in op het programma. Ondertusse­n lijken Zuid-Korea en de VS juist verder uiteen te drijven. Vorige week zegde Noord-Korea een ontmoeting tussen de Amerikaans­e vice-president Mike Pence en de zus vant de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op het laatste moment af. Namens de VS zal Ivanka Trump, de dochter van de president, de slotceremo­nie van de Spelen op zondag bijwonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands