NRC

Geen hulpverlen­er mag zijn macht misbruiken

-

xfam is een grote, internatio­nale hulporgani­satie die slachtoffe­rs in rampgebied­en bijstaat. Het Internatio­nale Rode Kruis net zo, het christelij­ke World Vision ook en Plan Internatio­nal, beter bekend onder zijn oude naam Foster Parents, trekt zich specifiek het lot van kinderen aan.

Recent werd door Oxfam toegegeven dat Oxfamhulpv­erleners in 2011 rampgebied Haïti seksfeeste­n organiseer­den die, onder verwijzing naar de ingehuurde minderjari­ge lokale prostituée­s, ‘grappig’ werden betiteld als young meat barbecues. De zaak werd binnenskam­ers afgehandel­d. Net als in andere grote misbruikza­ken, die afgelopen jaren aan het licht kwamen werd er aanvankeli­jk gekozen voor een schoon blazoen voor de eigen organisati­e, niet voor steun aan de slachtoffe­rs. Strafvervo­lging was er niet, registrati­e evenmin. Schorsing of overplaats­ing was de sanctie. Geen wonder dat subsidies geschrapt worden, dat vele donateurs hun bijdragen stoppen en dat beroemde ‘gezichten’ hun steun voor Oxfam intrekken.

Het Internatio­nale Rode Kruis, World Vision en Plan Internatio­nal maakten schielijk bekend dat er ook bij hen hulpverlen­ers in de fout zijn gegaan. In een poging de schade te beperken en de donateurs binnenboor­d te houden, worden onderzoek en transparan­tie aangekondi­gd. Het gaat steeds om zaken van de laatste jaren. Ze zijn zo algemeen dat het er op lijkt dat seksueel wangedrag van hulpverlen­ers al heel veel jaren heel veel slachtoffe­rs heeft gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands