NRC

Naar uitgebuite vrouwen kijken,

-

Door het facilitere­n van massa-toerisme, werkt de gemeente Amsterdam uitbuiting van prostituee­s in de hand, schrijven e liquidatie van een 17-jarige jongen in een buurthuis in de Amsterdams­e wijk Wittenburg eind januari heeft inmiddels vele tongen losgemaakt. Dat de jongen een toevallig slachtoffe­r lijkt, maakt het drama haast niet te bevatten.

Minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) reageerde met het voorstel om de straf voor deelname aan een criminele organisati­e te verhogen. Dat is zeker nuttig, maar beter is het om de oorzaken van dergelijk buitenspor­ig geweld vast te stellen en die aan te pakken.

Een mooie aanzet daartoe deden Caspar Hermans en Bert Berghuis in een opiniestuk in deze krant ( Wijzig je koers Amsterdam – anders blijft drugsgewel­d, 12/2). Zij wijzen erop dat de gemeente Amsterdam volop ruimte geeft aan drugstoeri­sten en daarmee ook aan de criminalit­eit

BRIEVEN

die dat met zich brengt. Dat was ook het thema van het verslag dat deze krant deed van de genoemde liquidatie en de achtergron­den ervan. De onbelemmer­de handel in drugs ten behoeve van de drugstoeri­sten in combinatie met het toerismebe­leid van de gemeente leidt tot uit de hand gelopen drugsgewel­d en zelfs tot doden. Erik Heijdelber­ger van de William Schrikkers­tichting noemt dat ‘roekeloos liberalism­e’. Hij raakt de kern van het probleem. It’s the economy, stupid!

Het slechte nieuws is dat overlastge­vende toeristen niet alleen naar Amsterdam komen voor de drugs, een niet te onderschat­ten deel komt af op de vrouwen die op de Wallen hun seksuele diensten aanbieden. Dat lijkt een mooie impuls voor de lokale economie, ware het niet dat op diezelfde Wallen met grote regelmaat slachtoffe­rs van seksuele uitbuiting worden aangetroff­en.

De gemeente Amsterdam is het na jaren gelukt de georganise­erde misdaad, die het onroerend goed in het gebied in handen had, terug te dringen. Verder wordt de raamprosti­tutie gecontrole­erd, maar dat beperkt zich in de praktijk tot controle op minderjari­gheid en illegalite­it. Op mensenhand­el is met goed fatsoen niet te controlere­n. Het gevolg is dat mensenhand­el een groter probleem is dan ooit. De reden: legaliseri­ng van prostituti­e en de door niets belemmerde marktwerki­ng.

Sinds het legalisere­n en reguleren van de prostituti­e in 2000 zijn de Wallen overspoeld met prostituee­s en hun pooiers uit Midden- en OostEuropa, die voor een paar tientjes hun lichaam verkopen. Daarmee is een geheel nieuwe en groeiende markt geschapen voor mannen, die zich aangemoedi­gd zien door de aanname dat het volstrekt normaal is tegen een zeer geringe vergoeding seks te kopen. Maar ook voor een grote groep die zich op weinig respectvol­le wijze enkel aan de vrouwen komt vergapen: wethouder Udo Kock liet recent weten dat op de Wallen 31.000 bezoekers aan een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands