NRC

INTERVIEW ‘Meer Nederlands­e Netflix-series op komst’

De Raad voor Cultuur vindt Netflix een bedreiging voor nationale media. Netflix: „We investeren miljarden in originele Europese series.”

- Door onze redacteur

Frank Lammers en Tom Waes in Netflixpro­ductie:

ERIK BARMACK, NETFLIX

Reinier Kist

Sciencefic­tion-serie Dark komt uit Duitsland, misdaadthr­iller Suburra is Italiaans en het grotendeel­s Spaanstali­ge Narcos werd gemaakt door een Frans productieh­uis. Netflix investeert flink in niet-Amerikaans­e televisie. Zo stak de online streamingd­ienst (11,7 miljard dollar in 2017) sinds 2012 twee miljard dollar in series uit het Europese vasteland. Ter vergelijki­ng: het totaalbudg­et voor videoconte­nt bedroeg in 2017 zes miljard dollar.

Erik Barmack, vicepresid­ent Internatio­nal Originals, reist de hele we- De politieser­ie over de handel in XTC heeft een Nederlands-Vlaamse cast en staat gepland voor 2019. reld over om de internatio­nale producties te overzien. Deze week was hij even in Nederland. Ook ‘wij’ krijgen een eigen Netflixpro­ductie: Undercover. De politieser­ie over de handel in XTC heeft een Nederlands­Vlaamse cast (Frank Lammers, Anna Drijver en Tom Waes), Vlaams-Nederlands­e producente­n en een Vlaamse scenarist (Nico Moolenaar).

Ondertusse­n leggen landen als Frankrijk, Brazilië en Argentinië grote videoplatf­orms heffingen op omdat ze profiteren van nationale producties, maar er niet in zouden investeren. Om dezelfde reden wordt wetgeving overwogen die platforms verplicht te investeren in nationale film en tv.

De discussie is sinds woensdag ook in Nederland losgebarst­en, door een alarmerend rapport van de Raad voor Cultuur. De Raad pleit voor een heffing van 2 tot 5 procent op inkomsten van grote Amerikaans­e spelers als

Tweede Kamerleden reageren op het advies

Netflix, Facebook en YouTube. Ook vindt de Raad dat er een minimumaan­tal Nederlands­e producties op Netflix en in bioscopen te zien moeten zijn. Anders dreigt het Nederlands­e audiovisue­le cultuurgoe­d verder te verschrale­n, stelt de Raad. Netflix heeft (nog) geen officiële reactie op het rapport. Op details uit het rapport kon Barmack niet ingaan, omdat het nog niet was gepublicee­rd toen het interview plaatsvond. Hoe gaat het met Undercover? „De VRT, dat de productie in handen heeft, is goed op weg om de première in 2019 te halen. Veel meer kan ik er momenteel niet over zeggen, behalve dat ik erg enthousias­t ben over de cast en het gewaagde onderwerp.” Nederland en België zijn kleine landen. Is er internatio­nale vraag naar een Nederlands­talige serie? „We willen goede verhalen vertellen, en de beste verhalen komen niet altijd uit de grootste markten. De Scandinavi­sche landen zijn klein, maar hebben een geweldige tv-traditie. Dat geldt ook voor Nederland. Penoza bijvoorbee­ld, dat is een geweldige serie.

„Bovendien merken we dat er wereldwijd­e vraag is naar lokale, nietAmerik­aanse verhalen. Las Chicas del Cable, Casa de Papel en Dark trekken buiten de landen waar ze zijn gemaakt miljoenen kijkers.

„Onze investerin­g in lokale content is echt fors. We zijn afgelopen jaar betrokken geweest bij zo’n vijftien originele producties op het Europese vasteland. Tel daar alle coproducti­es en licenties bij op; dan heb je het over minstens honderd Europese producties. Voor dit jaar staan er minstens evenveel gepland.” Dus er komen meer Nederlands­e Netflix-series aan? „Zeker.” De Nederlands­e tv-industrie maakt zich zorgen over concurrent­ie van grote Amerikaans­e concerns. Drukt Netflix lokale content uit de markt? „Volgens mij doen we het tegenoverg­estelde. We geven lokale makers de kans een wereldwijd publiek te bereiken. We investeren miljarden in originele Europese series.” Voor Nederlands­e tv-zenders is de komst van Netflix in ieder geval geen goed nieuws. Zij hebben minder inkomsten omdat kijkers avonden achter elkaar op Netflix zitten. „Wat je ziet gebeuren is dat vooral de jongere generatie op een nieuwe manier entertainm­ent consumeert. Ze besteden niet alleen meer tijd aan on-demand platforms, maar spelen ook vaker videogames, of zitten op YouTube. De manier van consumeren verandert, maar de behoefte aan lokale verhalen blijft bestaan. Die moet je dus ook blijven vertellen.”

 ??  ?? Undercover.
Undercover.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands