NRC

Poortwacht­ers voor de democratie

-

20 januari 2017: na de inaugurati­e van president Trump begeleidt deze, samen met zijn vrouw, het echtpaar Obama naar de Marine One-helikopter De Amerikaans­e president Trump is een autocratis­ch leider. Republikei­ns verzet is er nauwelijks. Twee boeken laten zien hoe democratie­ën ten onderginge­n. En hoe ze zich weer oprichtten.

WANKELENDE DEMOCRATIE­ËN

Kees Versteegh n 2016 kozen de Amerikanen een president die de spelregels van de democratie aan zijn laars lapt, de legitimite­it van zijn tegenstand­ers ter discussie stelt, geweld tolereert en de vrijheid van de pers bedreigt. Daarmee voldoet Donald Trump aan de vier kenmerken van autocratis­ch leiderscha­p, zo stellen twee Harvard-hooglerare­n in hun boek How Democracie­s Die.

En toch schreven de politicolo­gen Steven Levitsky (1968) en Daniel Ziblatt (1972), kenners op het gebied van autocratis­ch leiderscha­p, geen gitzwart boek. Aan de hand van talloze historisch­e voorbeelde­n van de worsteling van een democratie met autoritair­e krachten, laten ze goed zien dat politieke elites hun lot voor een groot deel in eigen hand hebben. Ook de verkiezing van Trump heeft het politiek establishm­ent in Amerika voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten – daarover later meer.

In hun werk borduren Levitsky en Ziblatt voort op een hoogwaardi­ge analyse die alweer veertig jaar geleden verscheen, maar relatief onbekend bleef. In The Breakdown of Democratic Regimes, Crisis, Breakdown and Reequilibr­ation (1978) , verkende de Spaanse socioloog en politicolo­og Juan Linz (1926-2013) de dilemma’s voor leiders van een democratie in de omgang met autoritair­e krachten.

Linz kon het weten. Als kind, geboren in Bonn, maakte hij zowel de ineenstort­ing van de Spaanse republiek (1932) als die van Weimar (1933) mee. De vormgeving van Hitler-Duitsland en MussoliniI­talië zag hij als de resultante van een actie-reactie-patroon tussen drie groepen: politici die de bestaande democratis­che orde willen verdedigen ( loyal) , krachten die daar kritisch en ambivalent tegenover staan ( semi-loyal) en groepen die de democratie omver willen werpen ( disloyal).

Grove onderschat­ting

‘Binnen twee maanden hebben we Hitler in de hoek.’ Deze uitspraak van een Duitse aristocraa­t, begin 1933, geldt als exemplaris­ch voor de onderschat­ting door het establishm­ent van Hitler. Maar er zijn ook succesvoll­e tegenvoorb­eelden uit dezelfde tijd, schrijven Levitsky en Ziblatt. In landen als België en Finland acteerden politieke partijen als effectieve ‘poortwacht­ers’ van de democratie.

In het België van 1936 blokkeerde­n politici van de heersende Katholieke Partij regeringsd­eelname van opkomende extreem-rechtse partijen (Rex en Vlaams Nationaal Verbond). De leiding van de Katholieke Partij besteedde het vuile werk van de confrontat­ie met Rex uit aan een nieuwe jeugdorgan­isatie, Katholiek Jeugdfront. Daarmee voorkwam de partijleid­ing zelfbesmeu­ring, een veel gemaakte fout waarbij gevestigde politici zichzelf omlaag halen door de retoriek van populisten over te nemen.

Een andere Europese periode die gemakkelij­k gitzwart had kunnen eindigen, maar dat niet deed, was 1958. Het is een casus die Juan Linz uitgebreid beschrijft. Frankrijk verkeerde in crisis door de onafhankel­ijkheidsoo­rlog in Algerije. Een burgeroorl­og dreigde. De oorlogshel­d Charles de Gaulle werd benaderd door mede-generaals voor een coup d’etat .

De Gaulle ging hier niet op in, maar her up’ Lock Steven Levitsky & Daniel Ziblatt : How Democracie­s Die. What History Reveals about Our Future. Viking, 312 blz. € 19,99 4 *# Juan Linz: Crisis, Breakdown and Reequilibr­ation. Deel uit de serie: The Breakdown of Democratic Regimes. John Hopkins University Press (1978), 130 blz. € 24,99 5 *# over Trump (zoals oud-president George Bush jr. ) hun achterban op te roepen voor Clinton te stemmen. Slechts een handjevol gematigde Republikei­nen (ja, ze zijn er nog!) deed dat wel.

Daarmee handelden de Republikei­nen anders dan conservati­eve elites in Frankrijk en Oostenrijk. Bij presidents­verkiezing­en daar riepen conservati­eve politici hun achterbann­en op om kandidaten te steunen die extreem-rechts konden blokkeren. Met succes: Macron (Frankrijk) en Van der Bellen (Oostenrijk) wonnen.

Zelfbeheer­sing

Welke gevolgen de introducti­e van Trumps autocratis­ch leiderscha­p heeft voor de democratie, is onduidelij­k. Vooralsnog beperkt zich dat vooral tot retoriek, schrijven Levitsky en Zibblatt. Verder voorzien ze een verdieping van de polarisati­e, mede door raciale tegenstell­ingen. Belangrijk­e waarden als zelfbeheer­sing (‘ forbearanc­e’) en bereidheid tot inleving in de positie van de ander, verliezen aan kracht. Daarmee wordt de democratie verder uitgehold.

Linz eindigde zijn analyse in 1978 afstandeli­jker, neutraler. Terwijl verdediger­s van de bestaande orde al snel waarschuwe­n voor achteruitg­ang en crisis, kun je ook spreken over het zoeken naar een nieuw evenwicht. Linz schrijft: ‘Geen enkele democratie kan het bestaan van een ultieme set waarden eeuwig garanderen. Democratie is juist gebaseerd op de veronderst­elling dat de meerderhei­d van burgers van tijd tot tijd de voorkeur geeft aan iets anders.’ Het is de taak van leiders om de democratie op prudente wijze van de ene naar de andere fase te begeleiden.

 ??  ??
 ??  ?? zorgde voor nieuw evenwicht in de Franse democratie. In plaats van af te stevenen op een autoritair bewind, zette hij zijn prestige in voor democratis­che hervorming: een nieuwe grondwet en een politiek compromis. Rechts kreeg een presidents­chap met...
zorgde voor nieuw evenwicht in de Franse democratie. In plaats van af te stevenen op een autoritair bewind, zette hij zijn prestige in voor democratis­che hervorming: een nieuwe grondwet en een politiek compromis. Rechts kreeg een presidents­chap met...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands