NRC

Landschapp­en waarin de mens niet thuis is

-

van Ekaterina Sevrouk.

verhaal is ook haar verhaal, schrijft de van oorsprong Russische fotograaf Ekaterina Sevrouk over haar fotoserie Fremd bin ich eingezogen (‘Als vreemde ben ik gekomen’) over jonge Afrikaanse vluchtelin­gen. Ze plaatst deze stoere jonge mannen in een landschap dat ze totaal vreemd is: de besneeuwde Alpen van Oostenrijk. Ineens worden die majestueuz­e bergen een icoon van Europa, waarin deze mannen verwonderd­e bezoekers zijn.

Het is een ongemakkel­ijke combinatie van zwart mens en wit landschap en daar is het haar juist om te doen. Ekaterina Sevrouk komt uit Moskou, maar is in – vrijwillig­e – ballingsch­ap gegaan naar Oostenrijk en Berlijn. Dit is haar variant op Caspar David Friedrichs romantisch­e schilderij van een man die over een subliem berglandsc­hap uitkijkt, een weids en ook beklemmend landschap.

Sevrouk is een van zes fotografen in de expositie Het Romantisch­e Landschap in de Noorderlic­ht Fotogaleri­e in Groningen. Zij is de enige bij wie de mens een zichtbare rol speelt. De kustlandsc­happen van Fleur Olby in dieppaars en zwart doen denken aan werk van James Turrell, waarvoor je de ogen tijd moet gunnen om het licht op te zuigen.

In Borealis , een mooi langjarig multimedia­project van fotograaf Jeroen Toirkens samen met Jelle Brandt Corstius, verraden de bomen die Toirkens in het hoge noorden fotografee­rde hooguit sporen van de mens, zoals een houten muur met daaraan een reddingsbo­ei.

Ook Daimon Xanthopoul­os laat in zijn project The Archeology of Faith sporen zien, en slaagt er goed in om de symboliek te tonen van landschap en menselijke geloofsrit­uelen. Niet het heksenvuur, maar de omhoogwarr­elende vonken. Roodgloeie­nde stenen staan voor de rituelen in een ‘sweat lodge’, een sauna; de nachtelijk­e hemel bij volle maan symbolisee­rt de Dionysisch­e rituelen van de Griekse oudheid.

Met zo veel werk met schoonheid en diepgang had deze expositie veel meer aan achtergron­d en context kunnen en moeten bieden. Zo staat op de site dat die geïnspiree­rd is op de tentoonste­lling nu in het Groninger Museum, De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner – maar een link daarmee wordt in de galerie niet gelegd. Op haar eigen website vertelt Sevrouk zelf over de connectie die ze voelt tussen haar eigen verhaal en dat van de vluchtelin­gen die ze heeft gefotograf­eerd, maar op de expositie lees je daar niets over.

En waarom geen beeldscher­m met koptelefoo­n zodat je kennis kunt nemen van het Borealis-project? Aan alles voel je dat wat hier zien is, het topje is van een ijsberg die verder onzichtbaa­r blijft. De galerie doet haar kunstenaar­s tekort. Tracy Metz

 ??  ?? Een foto uit de serie ‘Fremd bin ich eingezogen’
Een foto uit de serie ‘Fremd bin ich eingezogen’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands