NRC

BG en HTB in het overspelre­sort

-

Temptation Island (RTL 5) en monumentaa­l gebouwde man kijkt zeer ernstig. Hij zegt: „Ik ben BG.” BG? Begane Grond? Bizar Gebouwd? Binnenhuis­architect-Groenadvis­eur? Gelukkig legt hij het zelf uit: „Bloedje geil.” Nu zal ik niet meteen de schoolmees­ter uithangen door te zeggen dat bloedjegei­l één woord is en dat B feitelijk dus een veel adequatere afkorting zou zijn. Mijn verbazing bestond er vooral uit dat er een wereld is waarin afkortinge­n niet het einde van alle mogelijke opwinding zijn, maar juist het begin. ie wereld heet Temptation Island, het door RTL opgetuigde Vlaams-Nederlands­e overspelre­sort dat nu bij mij het verlangen wekt om nieuwe afkortinge­n te verzinnen. Je zou er een bingokaart van kunnen maken: HTB (Hand tussen benen), LAO (Likken aan oor), TIZ (Topless in zee), NJIHGEGHA (Nee joh, ik had gewoon een geel hemdje aan), EBIA (Even bijten in arm), HGHGEKOHK (Hij gaf haar gewoon een klap op haar kont), SOHR (Slagroom op haar rug), P! (Plons!), HSDHZMA (Heel slim dekt hij zijn microfoont­je af), IVHNGEVZ (Ik vind het nu gewoon een vies zwijn) tot het onvermijde­lijke IHEIHSGV (Ik heb echt iets heel stoms gedaan vannacht).

Temptation Island is een merkwaardi­g mengsel van vleesmarkt, amateurton­eel en een vleugje jaren-vijftigmor­aal. Er zijn niet veel plaatsen waar partners (en dan vooral vrouwen) zo consequent als bezit worden aangemerkt. Ik zag zelfs een staredown tussen een zogenoemde ‘verleider’ en de vriend van de vrouw op wie hij zijn zinnen had gezet – een jongen die door een andere concurrent terloops als ‘een chubby mulat’ wordt aangeduid.

Het programma is ‘de ultieme guilty pleasure van Nederland’. Tenminste, dat zeggen de makers van Temptation Island zelf. Om de cultstatus te benadrukke­n is er nu Temptation Talk, een evaluatiep­rogramma naar het snelgroeie­nde model van Moltalk , Eilandpraa­t (over Expeditie Robinson) en Smaakt naar meer (over Heel Holland Bakt).

In Temptation Talk komt een bekende fan met analyses en hypotheses, zien we NEUF (Nooit eerder uitgezonde­n fragmenten), mogen ouders vertellen dat ze blij zijn van hun ontrouwe schoonzoon verlost te zijn en horen we hoe het verder is gegaan met oud-deelnemers. Bij dit alles draait het natuurlijk vooral om de vraag wie van de acht ‘gebonden’ vakantievi­erders dit seizoen zal vallen voor de verleiders door wie ze worden belaagd.

Op tv komen lijkt in de meeste gevallen een belangrijk­er doel te zijn geweest dan de liefde. Vaak blijken de deelnemers een loopbaan als model, dj of muzikant in de steigers te hebben staan die nog wel een opkontje kan gebruiken. Al levert de bekendheid geen blijvend succes: de singer-songwriter van vorig jaar gaat nu een restaurant beginnen, de dj moest uitleggen dat hij niet meer draaide. Hij had nog wel last van restjes van zijn reality-roem: er waren in de pers berichten verschenen over een opstootje op straat waar hij bij betrokken was. Van het gerucht dat hij de gevangenis (Temptation­less Island) in moest was niets waar, verzekerde hij.

Bij dit alles loopt onder in beeld een lichtkrant met kijkersvra­gen, die voor een belangrijk deel gaan over aard en gebruik van lichaamsde­len van de gasten.

Intussen weten de kijkers al sinds de eerste aflevering dat de afloop van dit alles onvermijde­lijk is. Toen was een relatiethe­rapeut te gast, die rustig uitlegde: „Natuurlijk zijn er stellen die de verleiding van Temptation Island zouden overleven, maar die geven zich niet op.” Dat was wat je noemt een HG – een hele geruststel­ling. Arjen Fortuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands