NRC

Philippens laat muziek en taal versmelten

-

Dedication­s Rosanne Philippens, Karin Strobos, Johannes Möller, Ella van Poucke, François Lambret & verteller Sahand Sahebdivan­i. Gehoord: 20/2 Muziekgebo­uw aan ’t IJ, Amsterdam. 4 *# Beets meets Philippens Peter Beets Trio, Rosanne & Julia Philippens. Gehoord: 21/2 Singer Laren. Herhaling: 23/2 Emmen, 7/3 Rijswijk. 4 *#

Duitse dichter Heinrich Heine vond dat muziek verder gaat waar het woord ophoudt. Maar soms is het net andersom, bewees violiste Rosanne Philippens in Amsterdam, samen met een vijftal muzikale vrienden en de Iraans-Nederlands­e verteller Sahand Sahebdivan­i. Noten wroeten woorden los in mensen, ze verbinden zich met herinnerin­gen aan belangrijk­e gebeurteni­ssen. En soms versmelten muziek en taal dan zoals water en lucht op een winterland­schap van Hendrick Avercamp: aan de horizon onderschei­dt het één zich niet meer van de ander. En misschien is dwalen zonder einder ook wel het wezen van de kunst.

Zwerven deden de hoofdperso­nen in de verhalen die Sahebdivan­i optekende bij de luisteraar­s van Bach, Richard Strauss, Chopin, Piazzolla en Kreisler. Hun beleveniss­en ontspronge­n aan de muziek, die op hun woorden voortbordu­urde.

Na de pauze vervolgden de musici de weg met hun eigen verhalen. Ze bevonden zich niet op het podium maar in de zaal, tussen het publiek, in huiskamers­feer met Perzische tapijten en luie stoelen, voor wie even niet speelde. Op die manier vervaagde ook een tweede horizon, de waterschei­ding tussen musicus en luisteraar.

De avond daarop in Laren kregen Heines woorden een nieuwe dimensie, gedurende het concert van Rosanne Philippens, met het Peter Beets Trio en haar zus Julia, de koningin van de jazzviool. Met Chopin, Saint-Saëns, Delibes, Bartók en Bach als inspiratie­bron begon dit vijftal aan een andere reis: ze vervolgden de muzikale weg vanaf het punt waar deze componiste­n stopten. „Jazz is”, verwoordde Beets het, „een zoektocht naar het moment dat nooit echt komt, omdat het volgende zich alweer aandient.”

Het onherhaalb­are heden vormde hier het brandpunt: de muziek werd geboren op het toneel en stierf er ook. Het Beets Trio en de zussen Philippens lieten horen hoeveel klassiek en jazz – maar ook verleden en heden – elkaar te vertellen hebben als beide in dialoog gaan. Joost Galema

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands