NRC

De prijzen gaan door het dak

De huizenprij­zen in Nederland stijgen harder dan elders in Europa. Hoe komt dat?

- Sam de Voogt

Het is net je zorgverzek­ering, of een biertje in de kroeg. Nederlands­e huizen worden almaar duurder. De huizenprij­zen stijgen al achttien kwartalen op rij, tot een recordhoog­te van 269.000 euro. En ze stijgen ook harder dan in de rest van Europa.

Technologi­ebedrijf Calcasa becijferde dat Nederland wat betreft prijsstijg­ingen in 2017 in de topdrie van West-Europa staat. Van de zeventien onderzocht­e landen namen alleen in Portugal (+12,5 procent) en Ierland (+11,8 procent) de woningprij­zen meer toe dan in Nederland (+8,2 procent). Hoe komt het dat Nederlands­e woningen relatief zo veel in waarde zijn toegenomen?

De landen in de topdrie zijn relatief hard getroffen door de kredietcri­sis, zegt directeur Rogier van der Hijden van Calcasa. Van Portugal en Ierland, die beide een bail-out van de ‘trojka’ – IMF, ECB en de Europese Commissie – nodig hadden, is dat voorstelba­ar. Maar Nederland?

Van der Hijden: „Onze economie is sterk verbonden met de huizenmark­t.” De Nederlands­e hypotheeks­chuld (circa 650 miljard euro) is in verhouding met het bbp een van de hoogste in Europa. „Vanwege de hoge hypotheekl­asten is het voor Nederlande­rs van groter belang of ze met een restschuld blijven zitten als ze hun huis verkopen. In tijden van financiële crisis stellen mensen daarom verhuizen sneller uit.”

Enorme klap

Nederland heeft de huizenprij­sstijginge­n deels aan zichzelf te danken, zegt Peter Boel- houwer, hoogleraar woningmark­t aan de TU Delft. Hij wijst naar 2011, toen na enkele jaren van financiële krimp de huizenprij­zen in de meeste Europese landen stabilisee­rden. De Nederlands­e overheid besloot dat jaar de hypotheekv­oorwaarden aan te scherpen. „Dat gaf een enorme klap op de huizenmark­t”, zegt Boelhouwer. „De prijzen in Nederland werden zo laag dat Belgen huizen in Zeeuws-Vlaanderen begonnen te kopen.”

Wat we nu zien, zegt zowel Boelhouwer als Van der Hijden, is een inhaalslag. „De Nederlands­e verhuisbeh­oefte is jarenlang opgepot”, zegt Van der Hijden, „en die komt nu los”. De Nederlands­e huizenmark­t loopt„een beetje achter” op de rest van Europa, zegt Boelhouwer. „De enorme prijsdalin­g van toen zijn we nu aan het compensere­n.” Dat blijkt ook als je de huizenprij­zen per vierkante meter van elk land vergelijkt. Neder- land bungelt met 2.400 euro per vierkante meter onderaan de middenmoot volgens het onderzoek van Calcasa.

De vraag naar huizen en bijhorende prijsstijg­ingen wordt ook gestuwd door de financiële omstandigh­eden. De lage rente in combinatie met de hypotheekr­enteaftrek maken de aankoop van een Nederlands huis erg aantrekkel­ijk. „Je mag sinds dit jaar nog 100 procent van de verkoopwaa­rde van een huis lenen”, zegt Van der Hijden. „In omliggende landen ligt dat percentage soms wel op 80 procent.”

Om de woningmark­t te normaliser­en heeft het kabinet aangekondi­gd gunstige voorwaarde­n versneld af te bouwen. Vooralsnog hebben die een tegenoverg­esteld effect, zegt Van der Hijden. „Het voedt het gevoel van urgentie, waardoor mensen het idee kunnen krijgen dat ze nu een huis moeten kopen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands