NRC

Wethouder weg vanwege metrolijn

De aanleg van de metro tussen Rotterdam en Hoek van Holland is sterk vertraagd en wordt tot 90 miljoen euro duurder.

- Door onze redacteur

Eppo König

De Rotterdams­e wethouder Pex Langenberg (D66) van mobiliteit is afgetreden wegens het fiasco met de aanleg van de metroverbi­nding Hoekse Lijn. Na beantwoord­ing van een kritische vragenrond­e in de gemeentera­ad zei Langenberg dat hij „naar eer en geweten” had gehandeld, maar aftreedt.

De Hoekse Lijn-metro tussen Schiedam en Hoek van Holland zal bij oplevering eind dit jaar, waar de gemeente van uitgaat, in totaal 462 miljoen euro kosten: 90 miljoen euro meer dan beoogd. De ombouw van de bestaande treinverbi­nding op dit traject tot een nieuwe lightrailv­erbinding zou oorspronke­lijk vijf maanden duren en had september vorig jaar klaar moeten zijn.

Langenberg erkende dat hij „sommige momenten” scherper en „achteraf kritischer” had moeten zijn. De wethouder zei dat hij wel regelmatig bij het projectbur­eau naar de voortgang van de Hoekse Lijn had geïnformee­rd. Dan kreeg hij te horen dat de streefdatu­m „haalbaar” was. Tot mei 2017 hoorde hij dat de aanleg „binnen planning, binnen budget” kon.

Onvoldoend­e regie

De Onderzoeks­commissie Hoekse Lijn concludeer­de eerder deze maand dat het debacle te wijten is aan „onvoldoend­e regie en coördinati­e en een gebrekkige organisati­e en voorbereid­ing”.

Problemen met software voor de spoorbevei­liging, het talud voor het tracé en het leggen van kabels waren directe oorzaken voor de vertraging. De uitloop begon al bij het voorwerk voor het project dat niet gereed was.

Zowel ambtelijk als bestuurlij­k De Hoekse Lijn-metro tussen Schiedam en Hoek van Holland zal bij oplevering in totaal 462 miljoen euro kosten. werden de problemen gebagatell­iseerd, volgens het onderzoeks­rapport. Langenberg­s ambtenaren hielden alarmerend­e signalen lange tijd voor zich. Zelf werd de wethouder in februari 2017 door de directeur van de RET gewezen op de problemen bij de bouw. Pas in juni 2017, toen de ambtenaren de vertraging en extra kosten als „definitief ” zagen, greep hij in.

„Dat betekent niet dat je verkeerd Pex Langenberg D66-wethouder geïnformee­rd bent”, zei PvdA-lijsttrekk­er Barbara Kathmann tijdens het raadsdebat. „Dat betekent eigenlijk dat er tegen je gelogen is. Dan bel je je secretares­se, maak je je agenda leeg en roep je iedereen op het matje. Dan ga je niet aanmoddere­n.”

D66-raadslid Samuel Schampers, partijgeno­ot van Langenberg, vroeg de wethouder alleen wat hij „met de kennis van nu” anders zou hebben ge-

STEVEN TEN HAVE

daan. GroenLinks vroeg Schampers daarop of hij als raadslid zelf geen conclusies trok, maar daar wilde de D66’er niet op vooruitlop­en.

Wel zei Schampers dat de geplande aanleg in vijf maanden „zeer, zeer ambitieus was”. „Dan mag er eigenlijk niets misgaan”, zei hij. „Maar dat ging er wel. Eigenlijk alles.”

GroenLinks-raadslid Arno Bonte nam het de wethouder kwalijk dat de gemeentera­ad pas laat, eind oktober, werd ingelicht over de vertraging en de extra kosten. Langenberg heeft zijn „actieve informatie­plicht” naar de raad verzaakt, zei hij.

Langenberg vindt zelf dat hij de raad „adequaat” heeft geïnformee­rd, zei hij in een reactie.

Motie van wantrouwen

De val van Langenberg is pijnlijk voor het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en de Rotterdams­e D66-fractie (vijf zetels), vlak voor de gemeentera­adsverkiez­ingen.

De wethouder overleefde in december vorig jaar nog een motie van wantrouwen van de SP wegens de Hoekse Lijn. Verschille­nde raadsfract­ies zeiden toen wel dat ze na het rapport van de onderzoeks­commissie mogelijk anders zouden stemmen.

Langenberg (1959) was sinds 2014 wethouder Mobiliteit, Duurzaamhe­id en Cultuur. Voorheen werkte hij aan internatio­nale „economisch­e diplomatie” rond watermanag­ement, vanuit het ministerie van Infrastruc­tuur en Milieu en daarvoor vanuit de Nederlands­e ambassade in Washington. In de jaren negentig was Langenberg ook verkeerswe­thouder in Leiden.

De verwachte schade van 90 miljoen euro wordt verdeeld tussen Rotterdam (35 miljoen), subsidieve­rstrekker Metropoolr­egio Rotterdam Den Haag (27,5 miljoen) en de exploitant, vervoersbe­drijf RET (27,5 miljoen).

En garanties voor oplevering in het vierde kwartaal zijn er niet, volgens raadslid Luuk Wilson van coalitiepa­rtij Leefbaar Rotterdam, lid van de Onderzoeks­commissie Hoekse Lijn die het fiasco onderzocht. „Weten we het zeker? Ik weet het niet zeker.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands