NRC

Defensieam­btenaar krijgt jaar cel

Oud-defensieme­dewerker Jacques H. is veroordeel­d tot een jaar cel. Hij liet zich herhaaldel­ijk omkopen door autobedrij­ven als Pon.

- Door onze redacteure­n en

Merijn Rengers Derk Stokmans

Voormalig defensieam­btenaar Jacques H. krijgt een jaar celstraf omdat hij zich als medewerker mobiliteit herhaaldel­ijk heeft laten omkopen door autobedrij­ven. De gewezen politieman René P. moet een onvoorwaar­delijke taakstraf van 150 uur uitvoeren vanwege het aannemen van giften.

Alleen dit tweetal krijgt een substantië­le straf in de zaak-Dotterbloe­m, die draait om corruptie in de autowereld. Vijf andere verdachten worden vrijgespro­ken, drie krijgen voorwaarde­lijke taakstraff­en van 40 uur. De enige oud-medewerker van auto-importeur Pon, de voornaamst­e omkoper, die voor de rechter moest verschijne­n krijgt een onvoorwaar­delijke taakstraf van 40 uur.

Dat heeft de rechtbank Rotterdam donderdagm­iddag gevonnist. De rechter sprak daarbij strenge woorden, vooral over een aantal betrokken ambtenaren die voor zichzelf voordelen regelden bij de autobedrij­ven met wie zij ook uit hoofde van hun functie contact onderhield­en. De straffen vielen echter beduidend lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank bracht de zaak een „maatschapp­elijk schokeffec­t teweeg”, zeker in de autowereld. „Het vertrouwen dat burgers mogen hebben in het openbaar bestuur” is geschaad, zei de rechter, omdat een aantal ambtenaren hun „gezag hebben misbruikt voor eigen belang”.

Oliemannet­je Jacques H.

Het OM had tegen Jacques H. drie jaar onvoorwaar­delijke celstraf geëist. Hij onderhield als ‘beleidsmed­ewerker mobiliteit’ jarenlang nauwe contacten met autobedrij­ven als Pon, importeur van de Duitse merken Volkswagen en Audi. Zijn goede contacten waren belangrijk voor het departemen­t. Hij werd als oliemannet­je ingeschake­ld om bijzondere auto’s te regelen voor hoge ambtenaren en militairen en om aan wagens voor de militaire inlichting­endienst te komen. De rechtbank verweet H. dat hij stelselmat­ig, bewust en jarenlang werd bevoordeel­d door de autobedrij­ven. Maar door de grote gevolgen die de zaak voor hem persoonlij­k had, viel de strafmaat veel lager uit dan de eis.

H. was de belangrijk­ste verdachte in de omvangrijk­e corruptiez­aak, waarvoor elf ambtenaren en autoverkop­ers de afgelopen weken voor de Rotterdams­e rechtbank stonden. Tegen politieamb­tenaar René P. was een jaar cel geëist.

De betrokken autobedrij­ven kwamen niet voor de rechter. Zij kochten vervolging af. Pon, dat het verst ging in het begunstige­n van ambtenaren, betaalde 12 miljoen euro. Peugeot en Renault ieder 2 miljoen. Voor Pon is dat een overzichte­lijk bedrag. Moederbedr­ijf Pon Holding heeft een jaaromzet van meer dan 6 miljard euro en is naar eigen zeggen het grootste familiebed­rijf van Nederland.

Als autodealer leverde en levert Autoimport­eur Pon was betrokken bij het begunstige­n van ambtenaren, maar kocht voor 12 miljoen euro vervolging af.. Pon grote aantallen Volkwagens en Audi’s aan de vele geledingen van de Nederlands­e overheid. De schikking heeft hun relatie niet geschaad. In oktober 2017 werd bekend dat Pon (met een versie van de Audi A6) de nieuwe snelle interventi­evoertuige­n (SIV) van de politie gaat leveren.

Een van de meest curieuze aspecten van de zaak leverde de betrokkene­n uiteindeli­jk geen straf op. Jacques H. kocht regelmatig geheime auto’s voor de militaire inlichting­endienst, tegen kunstmatig hoge prijzen. Het verschil tussen de formele verkooppri­js en wat defensie echt betaalde, kwam in een potje bij een autodealer terecht. Die betaalde daaruit autokosten van geheime operaties, zoals huurauto’s, schadepost­en en verkeersbo­etes van MIVD’ers. Maar H. gebruikte dat potje ook om zijn eigen maandelijk­se leasebedra­gen te drukken, net als die van zijn dochter.

Volgens de rechtbank ging H. - door defensiege­ld te gebruiken voor zijn eigen uitgaven – „over de grens van bedrog of oplichting”. Maar omkoping was het niet, het was immers geen gift van de autobedrij­ven.

Inhoudelij­k liet de rechtbank weinig heel van het verweer van de verdachte ambtenaren. Bijna allen verdedigde­n zich door te zeggen dat ze de onderzocht­e voordelele­n van autobedrij­ven „als privé-persoon” hadden gekregen, en niet als ambtenaar. Dat de autowereld aan elkaar hing van deals, en je „een dief van je eigen portemonne­e” zou zijn als je geen kortingen voor jezelf zou bedingen. De rechtbank noemde dat „verwijtbar­e naïviteit”. „Wanneer de autobranch­e weet dat je ambtenaar bent, mag je als ambtenaar geen persoonlij­k voordeel bedingen. Je behoort te weten dat je die grens niet mag overschrij­den.”

Cadeautjes waren gebruikeli­jk

Het OM zette zes jaar geleden groot in op het onderzoek naar de corruptiez­aak. Die leverde tientallen verdachten op en zware beschuldig­ingen. Maar gaandeweg – onder meer door schikkinge­n en seponering­en – dunde het aantal verdachten uit, net als de ernst van de verdenking­en. Diverse betrokkene­n hebben dan ook het gevoel dat zij door het OM willekeuri­g tot verdachte zijn bestempeld. Zij werkten naar eigen zeggen binnen organisati­es waar het geven of ontvangen van cadeautjes gebruikeli­jk was, of op zijn minst zonder protest werden toegestaan. H. zei dat zijn vele buitenland­se autoreizen bij defensie bekend waren en dat hij bij de financiële constructi­es rond zijn privéauto’s nooit was teruggeflo­ten door de integritei­tsambtenaa­r. De rechtbank veegde al die bezwaren weg: in welke omgeving ambtenaren of autoverkop­ers ook werken, ze zijn altijd verantwoor­delijk voor hun individuel­e handelen.

Dat geldt volgens de rechter ook voor voormalig Pon-medewerker Erik van B. Die betoogde dat hij niets meer had gedaan dan wat gebruikeli­jk was binnen Pon. En wat elke serieuze autoverkop­er doet, namelijk goede klanten goed behandelen. „De rechtbank heeft begrip voor uw frustratie, maar ook een bedrijfscu­ltuur ontslaat niemand van zijn individuel­e verantwoor­delijkheid.” Van B. krijgt daarom een taakstraf van 40 uur, precies evenveel als oud-collega’s van hem die eerder schikten met justitie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands