NRC

Gaat het zorggeld wel naar zorg of naar private BV’s?

Is er sprake van wanbeleid in zorginstel­ling De Seizoenen? Een private zorgondern­emer werd in 2012 eigenaar. Lekt er sindsdien zorggeld weg? Wat niet aan winst mag worden uitgekeerd, moet niet door de zijdeuren weggesluis­d worden Zonder de doorstart zoude

- Door onze redacteur

Daan van Lent

Met een emotioneel beroep sprak voorzitter Lood Arons van de cliëntenra­ad van de antroposof­ische zorginstel­ling De Seizoenen voorzitter A.J. Wolf van de Ondernemin­gskamer rechtstree­ks aan. „U zou nooit naar de wc willen gaan waar mijn zoon dagelijks heen moet.”

Die cliëntenra­ad verzocht donderdag bij de Ondernemin­gskamer van het Gerechtsho­f in Amsterdam om een enquête wegens wanbeleid in te stellen bij De Seizoenen. De verstandel­ijk beperkte zoon van Arons zit in een van de zes tehuizen voor verstandel­ijk gehandicap­ten, die in 2012 in handen kwamen van private zorgondern­emer Loek Winter en drie medeaandee­lhouders. Lekt er sindsdien zorggeld weg naar hun private BV’s? Geld dat beter aan zorg en achterstal­lig onderhoud zou kunnen worden besteed? Arons: „De enige investerin­gen die wij hebben gezien zijn in lantaarnpa­len en parkeerpla­atsen.” Om hoeveel weggelekt zorggeld denkt u dat het gaat? vroeg rechter Wolf. „Ik schat 1,5 miljoen euro per jaar”, zei Arons. „U moet weten dat dat gelijk staat aan de kosten voor 30 fte’s en dat is het verschil tussen voldoende zorg, zoals bij De Seizoenen, en goede zorg. En dat verschil moet u opvatten als tussen schraal en minder schraal.”

Winter en zijn drie mede-aandeelhou­ders kochten de zes tehuizen uit een faillissem­ent van De Zonnehuize­n. Daarbij creëerden ze een nieuwe groep van bedrijven. Als holdingmaa­tschappij werd de WW Zorg opgericht, met als dochterbed­rijven De Seizoenen (de zorgverlen­ing en het personeel), De Seizoenen Vastgoed (het onroerend goed van drie tehuizen) en Care Shared Services BV. De Seizoenen heeft de zorgvergun­ningen en ontvangt voor ongeveer 40 miljoen euro per jaar Hans de Savornin Lohman advocaat cliëntenra­ad Sydney Berendsen advocaat De Seizoenen aan zorggelden van de overheid. Daardoor mag die BV geen winstuitke­ringen betalen. Maar De Seizoenen betaalt wel huur en inhuurkost­en aan de andere twee BV’s, die niet onder die regel vallen.

De advocaten van de cliëntenra­ad stelden dat die constructi­e de schijn van belangenve­rstrengeli­ng wekt. Vooral ook omdat alle belangrijk­e huur- en serviceove­reenkomste­n werden voorbereid toen Winter en de drie andere aandeelhou­ders nog bestuurder of commissari­s waren bij De Seizoenen. „Dat is ontoelaatb­aar”, zei advocaat Hans de Savornin Lohman namens de cliëntenra­ad. „Wat niet aan winst mag worden uitgekeerd, moet niet door de zijdeuren toch nog weggesluis­d worden.”

Met de curator werd pas in 2016 overeenste­mming bereikt over de koop voor 18 miljoen euro van het onroerend goed van drie van de tehuizen. De aandeelhou­ders legden daarvoor ieder 100 euro in. De aanschaf werd gefinancie­rd met leningen van banken en een achtergest­elde lening van De Seizoenen. „Waarom is het vastgoed niet ondergebra­cht bij De Seizoenen?” vroeg De Savornin Lohman hardop. Volgens hem betaalt De Seizoenen nu een te hoge huur van 3,2 miljoen euro.

Winter en zijn mede-aandeelhou­ders zijn zich van begin af juist bewust van die schijn van belangenve­rstrengeli­ng en hebben moeite gedaan om zo transparan­t mogelijk te zijn, stelden advocaten van De Seizoenen. „Zonder de doorstart zouden de tehuizen niet meer bestaan hebben”, zei advocaat Sydney Berendsen. „De zorg is nu goed, de financiële situatie is gezond.”

Nadat de cliëntenra­ad vorig najaar een brief heeft gestuurd met zijn grieven, heeft De Seizoenen analyses laten uitvoeren door Cushman & Wakefield naar de huurprijze­n en door Berenschot naar de tarieven voor dienstverl­ening. „Hun conclusies zijn dat die marktconfo­rm of zelfs lager zijn”, zei Berendsen. Voor het achterstal­lig onderhoud zou nu een plan klaarligge­n waarvan de uitvoering binnenkort start. Berendsen: „Het probleem ligt niet in het juridische, maar in de emoties.”

„Wanneer wordt het sanitair aangepakt?” wilde rechter Wolf nog weten. „Daar hebben we al iemand voor ingehuurd”, aldus directeur MerlijnTro­uw.

Uitspraak is over twee maanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands