NRC

Voor het eerst sinds het bestaan wereldwijd minder smartphone­s verkocht

-

Het aantal verkochte smartphone­s is voor het eerst in de geschieden­is gedaald. Dat zegt onderzoeks­bureau Gartner. In de laatste drie maanden van vorig jaar gingen er wereldwijd bijna 408 miljoen stuks over de toonbank. Dat is 5,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het is de eerste daling sinds Gartner in 2004 begon met het bijhouden van de smartphone­verkoop, toen de iPhone nog niet bestond (die kwam in 2007).

De onderzoeke­rs zien twee oorzaken voor de krimp. Mensen die al een smartphone hebben, blijven dat toestel langer gebruiken. Daarnaast aarzelen mensen die nu nog een eenvoudige­r telefoon bezitten Smartphone­winkel in Seoul. om een smartphone aan te schaffen. Ze vinden geen geschikt goedkoop exemplaar en kopen liever een telefoon waarmee ze alleen kunnen bellen en sms’en.

Samsung blijft volgens Gartner marktleide­r. De Zuid-Koreanen verkochten in oktober, november en december ruim 74 miljoen smartphone­s. Dat is wel 3,6 procent minder dan een jaar eerder. Apple volgt op de voet met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei. Het eveneens Chinese Xiaomi verdubbeld­e zelfs bijna en stond vierde.

In heel 2017 werden 1,5 miljard smartphone­s verkocht. Dat is 2,7 procent meer dan in 2016. (ANP)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands