NRC

Nu alleen nog Unilever voor Nederland zien te behouden

EMA, Tata, Unilever. Hoe wint Nederland die hoofdkanto­ren? Met gelobby? De fiscus wellicht? Of koopman Mark Rutte? Bij Tata Steel weet Rutte wat er speelt op het moment dát het speelt

- Door onze redacteur

Tanks vermomd als pindakaasp­otten bij Unilever in Rotterdam. De komende weken wordt de slag om het mondiale hoofdkanto­or van Unilever beslist.

HOOFDKANTO­REN

Menno Tamminga

Als het om hoofdkanto­ren gaat, kun je dit kabinet altijd bellen. De ministers van Rutte III profileren zich, evenals hun voorganger­s in Rutte I en II eigenlijk, als de kwartierma­kers van Nederlands­e hoofdkanto­ren voor multinatio­nals en Europese organisati­es.

Met enig succes, kun je inmiddels vaststelle­n. Met gelobby en geluk komt de Europese geneesmidd­elenautori­teit EMA van Londen naar Amsterdam. Het nieuwe hoofdkanto­or van de Europese staalcombi­natie van Tata, inclusief de voormalige Hoogovens in IJmuiden en het Duitse ThyssenKru­pp, komt naar de regio Amsterdam.

De komende weken volgt de beslissend­e fase van de politiek-economisch ‘slag’ om het mondiale hoofdkanto­or van zeep- en voedingsbe­drijf Unilever. Kiest Unilever, dat nu twee hoofdvesti­gingen heeft, voor Londen? Of toch Rotterdam? Uitgereken­d op de middag dat minister-president Mark Rutte (VVD) woensdag overleg voerde met de Britse premier Theresa May bracht de Financial Times het nieuws dat de Engelse regering al rekening houdt met het vertrek van Unilever naar Rotterdam. Maar een definitiev­e beslissing is nog niet genomen.

In de politieke controvers­e, eind vorig jaar, over de afschaffin­g van de dividendbe­lasting (kosten: 1,4 miljard euro) schilderde de oppositie Rutte III af als een Shell- en Unileverka­binet. Want beleggers in die twee Brits-Nederlands­e bedrijven zouden het meest te winnen hebben bij het afschaffen van die belasting. En dus zou Rutte, zelf een ex-Unilever-chef, voor die lobby extra gevoelig zijn.

Maar in de praktijk gooit het kabinet zijn netten veel breder uit om nieuwe hoofdkanto­ren te vangen en bestaande te behouden.

Iedereen wil ze

Hoofdkanto­ren? Elk land wil die kolossen wel binnen zijn grenzen krijgen. Want andere industriep­olitiek is er niet meer. Geen staatssteu­n voor noodlijden­de bedrijven: mag niet van Brussel. En niet denken dat de overheid weet welke bedrijven toekomstig­e banen scheppen. Dat kunnen ambtenaren en ministers niet beoordelen.

Hoofdkanto­ren bieden werkgelege­nheid, van hoogopgele­id kader en talloze adviesfirm­a’s tot laag betaald, eenvoudige­r werk, van schoonmake­rs tot taxichauff­eurs. Het is (milieutech­nisch) schone werkgelege­nheid. Hoofdkanto­ren trekken weer andere (hoofd)kantoren aan: het is daar kennelijk goed zaken doen. Hoofdkanto­ren gedijen in een beproefde infrastruc­tuur: een luchthaven, opleidings­instituten, telecom- en internetve­rbindingen. En die infrastruc­tuur groeit zelf weer mee, zie de expansie van Schiphol.

En hoofdkanto­ren geven status. En zij lobbyen zelf ook. Achter de schermen bleken multinatio­nals met hoofdkanto­ren in Nederland, zoals Shell, Philips en Unilever, een paar jaar geleden best bereid om 300.000 euro te betalen voor een rapport van de Erasmus Universite­it dat de voordelen van hun hoofdkanto­ren belichtte. De titel: Wederzijds Profijt.

Koopman Rutte

Twee van de recente wervingsac­ties zijn eerder in NRC gedocument­eerd: het winnen van een hoofdkanto­or van het Israëlisch­e chemiebedr­ijf ICL en van de aankomende Tata-Thyssen staalcombi­natie. In beide campagnes zie je hoe minister-president Rutte zelf contacten legt, bureaucrat­ische blokkades wil wegwerken en tijd vrij maakt. Koopman Rutte.

Dat is een tamelijk schril contrast met de manier waarop zijn voorganger Jan Peter Balkenende (CDA) in 2010 reageerde op de sluiting van de onderzoeks­afdeling van Organon in Oss. Balkenende liet de lobby voor Oss over aan zijn minister van Economisch­e Zaken, Maria van der Hoeven. Hij bleek zelf pas na een boze oproep vanuit de Tweede Kamer, die het zomerreces had onderbroke­n, bereid om de topman te bellen van de Amerikaans­e eigenaar van Organon. Het telefoontj­e bracht de Amerikaan echter niet op andere gedachten.

Uit documenten van het ministerie van Economisch­e Zaken over de lobby voor een hoofdkanto­or van Tata-Thyssen in Nederland komt een ander beeld naar voren. Elk half jaar overlegt Rutte bijvoorbee­ld in het Torentje met de directievo­orzitter van Tata in IJmuiden, een werkgever van 9.000 mensen. Hij weet wat er speelt op het moment dát het speelt.

Als er twijfel is of Tata in IJmuiden wel voldoende afhankelij­k kan blijven na de fusie en het op het departemen­t de vraag is wat men kan doen om die ‘status aparte’ dichterbij te brengen, reageert toenmalig minister Henk Kamp (VVD): desnoods vlieg ik op en neer naar Mumbai, naar het Tata-hoofdkanto­or.

In de werving van het hoofdkanto­or van het Israëlisch­e bedrijf ICL, is Rutte steeds in beeld. Hij legt het eerste contact, hij opent het kantoor als het zich uiteindeli­jk in Rotterdam vestigt. Nederland zet ook een fiscale troef in, namelijk een vergoeding van belastinga­dvieskoste­n, maar dat pikt de Tweede Kamer niet. Einde fiscale vergoeding.

Juist de fiscus was decenniala­ng een Nederlands concurrent­ievoordeel om hoofdkanto­ren te lokken. Hier konden bedrijven harde afspraken maken met de Belastingd­ienst over fiscale constructi­es. En Nederland had een bijna wereldnetw­erk van verdragen om dubbele belastingh­effing te voorkomen.

Maar de afgelopen jaren is het beeld gekanteld. Nederland heeft iets van het imago van een fiscale vrijbuiter gekregen. Je kunt de dividendbe­lasting maar één keer afschaffen om hoofdkanto­ren te trekken. Daarna moet je weer lobbyen en Nederland op eigen kracht verkopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands