NRC

Red het oerrund

- Christiaan Weijts Christiaan Weijts schrijft op deze plek iedere vrijdag een column.

N a ‘Hermien’, onze voortvluch­tige troetelkoe, had Zeeland twee kalfjes die op avontuur gingen. ‘Uut’ en ‘Tuus’ heten ze nu, na een publieksve­rkiezing. Het zijn snoezige teddyberen op vier poten. Schotse Hooglander­s: het knuffelvee zoals we dat graag zien. Ze snoeien gratis de gewassen bij en bevorderen onze zondagswan­deling tot een tripje door de wildernis. Maar hoe lang nog?

Jelwin Kuipers heeft een kudde van zo’n 60 van zulke oerrundere­n in het Groningse Opende, en vreest dat de invoering van de fosfaatwet, begin dit jaar, de doodsteek kan zijn. Die wet moet ervoor zorgen dat de melkveesec­tor inkrimpt en het mestoversc­hot vermindert. „Onze dieren geven veel minder melk en de mest kunnen we netjes op onze eigen kavel kwijt. Toch vallen wij nu ook ineens onder het melkvee.”

Uitbreiden is onmogelijk geworden zonder enorme investerin­gen in dure fosfaatrec­hten. „Niemand zal meer zo’n klein, extensief bedrijf willen beginnen. Allerlei zeldzame runderrass­en zoals de Lakenvelde­r of de Blaarkop verdwijnen dan uit ons landschap. Samen zijn we maar één procentje van de hele sector, dus waarom is er voor ons geen uitzonderi­ng te maken?” V eel van Kuipers collega’s kiezen ervoor om hun fosfaatrec­hten door megabedrij­ven als Friesland-Campina te laten opkopen. „Een oprotpremi­e.” Bovendien stimuleert dit systeem om zoveel mogelijk melkproduc­tie per koe te realiseren. De gevolgen kennen we uit de documentai­res: uitgemerge­lde koeien met overvolle uiers komen de stal nooit uit, hun kalfjes worden meteen weggenomen, enzovoorts.

„Bij ons leven ze buiten, zonder krachtvoer of antibiotic­a, met natuurlijk­e geboortes waarbij de kalveren bij hun moeder blijven. En het vlees is beter nog dan biologisch.” Precies wat wij als consumente­n graag zien. Althans, in de natuur en op tv. Totdat we in de supermarkt staan. O ok de overheid wil duurzame landbouw stimuleren met zulke korte gesloten kringlopen. Totdat het om geld gaat. Dan is dit de krankzinni­ge uitkomst: intensieve megabedrij­ven kunnen hun mestoversc­hot in stand houden, terwijl de kleine extensieve boertjes, die juist de oplossing zijn, kopje-onder gaan.

Kuipers is een petitie gestart die hij volgende week aanbiedt aan landbouwmi­nister Carola Schouten (CU), die op 1 maart met een besluit komt. „Ik denk dat ze het in haar hart wel met ons eens is, maar ik vrees dat ook zij toch anders moet beslissen, door de druk vanuit de intensieve veeteelt.” Zijn bedrijf overleeft het vast, zegt hij, want hij denkt graag positief, „maar ik ken er zat die nu zeggen: ik wacht nog af of de minister met iets komt, en anders zet ik een bord in de tuin.”

Zeldzame rassen zoals de Lakenvelde­r of de Blaarkop verdwijnen uit ons landschap

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands