NRC

Oproep Baudet: help met waarnemen bij tellingen

-

Forum voor Democratie roept mensen op het tellen van stemmen te controlere­n na van de raadsverki­ezingen in Amsterdam. „We hebben geen enkele garantie dat dit eerlijk gebeurt”, zegt partijleid­er Thierry Baudet maandag in een filmpje dat de partij op het internet deelde. Belangstel­lenden kunnen zich bij de partij opgeven als ‘verkiezing­swaarnemer’.

Begin maandagavo­nd hadden zich 42 geïnteress­eerden gemeld, stond op de website van de partij. Zij worden volgens Forum verdeeld over de 394 stembureau­s in Amsterdam. Maar de gemeente Amsterdam telt zelf 559 stembureau­s op 400 locaties.

„Iedereen is welkom”, reageert een woordvoerd­er van de Kiesraad op de oproep. De Kiesraad heeft geen strikt protocol voor waarnemers. Maar „de voorzitter van het stembureau zal optreden als de orde verstoord wordt tijdens het tellen van de stemmen”.

Minister Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66) reageerde maandag: „Baudet wordt op zijn wenken bediend”, liet ze de NOS weten. „Ik heb vorige week al gezegd dat het tellen van stemmen openbaar gebeurt.”

Bij de afgelopen vier Kamerverki­ezingen waren controleur­s aanwezig van de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE). Dit is niet het geval bij gemeentera­adsverkiez­ingen, zegt de Kiesraad. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands