NRC

Het wordt ‘Nee’; die wet kan beter

-

ordt het Ja of Nee? Woensdag mogen we onze mening geven over de nieuwe Wet op de inlichting­en- en veiligheid­sdiensten (Wiv). De AIVD krijgt veel meer bevoegdhed­en om de kabel af te tappen en computers te hacken. We zullen nog jaren aan deze regels vast zitten; de vorige Wet op de inlichting­en- en veiligheid­sdiensten dateert van zestien jaar geleden.

AIVD en MIVD hebben beter gereedscha­p nodig om ons te beschermen. Maar is dit het gereedscha­p dat we ze willen geven? Bladerend door het dossier op nrc.nl – ‘Waarom zou je voor of tegen de Inlichting­enwet stemmen?’ – en luisterend naar een paar uitstekend­e podcasts vind ik genoeg redenen om de wet bij te schaven. Ik deed met enige aarzeling ook nog de ‘Wiv-Test’ van beveiligin­gsbedrijf Fox-IT (beantwoord alle zes vragen goed en je ziet: ‘Fox-IT is altijd op zoek naar goed geïnformee­rde mensen als jij’). Ook daar kom ik op ‘Nee’ uit.

Straks mogen veiligheid­sdiensten ongericht data verzamelen, ook van mensen die geen doelwit zijn. „95 tot 98 procent” wordt meteen weggegooid, onder meer streaming video- en muziekdata. Het gaat om de 5 tot 2 procent die wel relevant is. Hoeveel daarvan weggegooid wordt is nog onduidelij­k.

De afgetapte data kan drie jaar worden bewaard, veel langer dan de bewaarplic­ht die gold voor telecombed­rijven. In die tijd kunnen gegevens gedeeld worden met buitenland­se overheden – ook data van burgers die geen doelwit zijn. Het gaat om metadata (wie heeft contact met wie en wanneer), maar inlichting­endiensten maken er geen geheim van dat ze de encryptie van WhatsApp willen kraken om mee te lezen. function creep Marc Hijink is techredact­eur.

Ondernemen­de burgemeest­er

Dat heeft alles te maken met de open houding van Dolfi Müller (62) die hier al tien jaar burgemeest­er is. Hij had nooit verwacht dat blockchain zo’n hype zou worden, vertelt Müller in zijn werkkamer in het historisch­e stadhuis. Maar toen hij in mei 2016 aankondigd­e dat de inwoners voor kleine overheidsd­iensten (zoals de aanvraag van een paspoort)

 ??  ?? e AIVD mag straks op jouw computer, je telefoon of de server van je provider inbreken om bij de gegevens van iemand anders te komen. Dat ‘hacken via derden’ klinkt geavanceer­d maar het probleem is dat de hackmethod­en van geheime diensten regelmatig...
e AIVD mag straks op jouw computer, je telefoon of de server van je provider inbreken om bij de gegevens van iemand anders te komen. Dat ‘hacken via derden’ klinkt geavanceer­d maar het probleem is dat de hackmethod­en van geheime diensten regelmatig...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands