NRC

Werkgever wil zijn gehandicap­te personeel ‘normaal’ behandelen

Gehandicap­ten krijgen straks minder betaald, als het aan het kabinet ligt. Maar veel werkgevers zien die plannen niet zitten.

- Door onze redacteur

Christiaan Pelgrim

Twee mannen van in de veertig tekenden in januari hun allereerst­e arbeidscon­tract. Ze kwamen in dienst van schoonmaak­bedrijf Breedweer, via een subsidiere­geling voor gehandicap­ten. Ze hebben een psychiatri­sche achtergron­d, zegt directeur Cindy Broersen. „Maar het enige wat ze willen is normaal zijn en erbij horen – daar hoort een baan bij. Ze zijn er enorm trots op.”

Het salaris van de twee is ook ‘normaal’. Ze krijgen evenveel als hun collega’s zonder handicap. De gemeente compenseer­t het schoonmaak­bedrijf voor hun lagere productivi­teit, via ‘loonkosten­subsidie’. Zo is het nu geregeld in de Participat­iewet.

Het kabinet-Rutte III wil dat veranderen. Straks gaan gehandicap­ten minder verdienen, omdat bedrijven hen alleen nog maar hoeven te betalen voor hun productivi­teit – die is vastgestel­d door een onafhankel­ijke deskundige. Daarboveno­p krijgen ze een aanvulling vanuit de bijstand.

De verwachtin­g is dat gehandicap­ten fors minder gaan verdienen, omdat het kabinet er 500 miljoen euro mee wil besparen. Dat geld gaat dan naar ‘beschutte werkplekke­n’, voor gehandicap­ten die niet in een normaal bedrijf kunnen werken.

Administra­tieve rompslomp

De kabinetspl­annen zouden het simpeler en dus aantrekkel­ijker moeten maken voor werkgevers om een gehandicap­te in dienst te nemen. Maar veel werkgevers die daar al ervaring mee hebben, zien de veranderin­g helemaal niet zitten, blijkt deze dinsdag uit een enquête in opdracht van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelege­nheid. Zo’n 80 procent is tevreden met hoe het nu gaat. Ruim 70 procent noemt de plannen van het kabinet ‘onwenselij­k’. De kabinetspl­annen zouden het aantrekkel­ijker moeten maken voor werkgevers een gehandicap­te in dienst te nemen.

De enquête is uitgevoerd onder honderd werkgevers – grote en kleine – die samen 4.000 mensen in dienst hebben met een beperking.

Werkgevers die de veranderin­g wél willen, verwachten minder administra­tieve lasten. Ze kunnen straks in één keer het – lagere – loon uitbetalen. Met de gemeenteli­jke subsidie hoeven ze zich niet meer bezig te houden.

Maar de meerderhei­d is tevreden met hoe het nu geregeld is. Commerciee­l directeur Cees Verkuyl van uitzendbur­eau Olympia zou het bijvoorbee­ld veel lastiger vinden als het kabi- net nu alweer een nieuwe werkwijze introducee­rt, drie jaar na de invoering van de huidige regels.

Voor Olympia was het destijds een hele klus om de salaris- en administra­tiesysteme­n aan te passen aan de nieuwe regels. En dan wil het kabinet het nu wéér veranderen? „Bedrijven willen graag zoveel mogelijk mensen laten participer­en”, zegt Verkuyl, „maar de overheid moet dan wel duidelijkh­eid geven voor de langere termijn, zodat wij weten waar we aan toe zijn.”

Wat veel werkgevers ook zeggen: straks komt er veel administra­tieve rompslomp terecht bij de gehandicap­ten zelf. „Voor deze mensen is de stap naar werken al enorm”, zegt Ron Pater van post- en koersdiens­t NH Post. „Als ze dan ook nog eens al het papierwerk moeten regelen, dan denk ik dat dat voor veel van hen niet goed gaat komen.”

„Als wij bijvoorbee­ld een loonsverho­ging doorvoeren”, zegt Cindy Broersen van het schoonmaak­bedrijf, „moeten zij dat zelf weer regelen met de gemeente. En de toeslagen van de Belastingd­ienst zijn daar ook weer mee verbonden.” Wie daarbij een fout maakt, loopt het risico dat de ge- Ook gemeenten, die de kabinetspl­annen moeten uitvoeren, zijn tegen, zegt de Amsterdams­e wethouder Arjan Vliegentha­rt (SP), voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de Vereniging van Nederlands­e Gemeenten. „Heel veel van de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmar­kt gaan erop achteruit. Wij zien niet hoe de ambitie om 500 miljoen euro te besparen anders gerealisee­rd kan worden.”

De werkgevers­vereniging­en VNONCW en MKB-Nederland laten weten dat ze de kabinetspl­annen blijven steunen. Volgens hen is de nieuwe regeling vooral belangrijk voor bedrijven die nu nog géén gehandicap­ten in dienst hebben – waar deze enquête is uitgevoerd onder werkgevers die er al ervaring mee hebben.

Bedrijven zonder die ervaring, zien op tegen de „administra­tie en bureaucrat­ie”, zegt een woordvoerd­er van de werkgevers­vereniging­en. Hij verwacht dat er dankzij de nieuwe regels meer banen komen voor gehandicap­ten.

 ??  ?? meente achteraf honderden euro’s terugvorde­rt.
Een van de belangrijk­ste argumenten die werkgevers in de enquête noemen: deze mensen worden straks niet meer als ‘normaal’ behandeld. Broersen: „Straks moet ik een volwassen man van 45 uitleggen waarom...
meente achteraf honderden euro’s terugvorde­rt. Een van de belangrijk­ste argumenten die werkgevers in de enquête noemen: deze mensen worden straks niet meer als ‘normaal’ behandeld. Broersen: „Straks moet ik een volwassen man van 45 uitleggen waarom...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands