NRC

Debuutfilm God’s Own Country gaat vooral over de Brexit

- God’s Own Country

Regie: Francis Lee. Met: Josh O’Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones. Volgende week in de bioscoop 4 *#

simpel kan het zijn. Twee mannen, een boerderij en een liefdesver­haal: meer heeft regisseur Francis Lee niet nodig voor zijn buitengewo­ne debuutfilm God’s Own Country.

Terwijl zijn oude schoolvrie­nden de wijde wereld in zijn getrokken, is twintiger Johnny (Josh O’Connor) altijd verklonken gebleven met zijn geboortest­reek in Yorkshire, in het noorden van Engeland. Veel keus had hij niet. Zijn moeder is na een scheiding uit beeld verdwenen. Zijn vader is getroffen door een beroerte en bestiert zo goed en kwaad als het gaat de familieboe­rderij met zijn grootmoede­r. Zonder Johnny zou hun karige broodwinni­ng op de fles gaan.

Johnny bestrijdt de leegte en het isolement door elke avond lam te worden in de pub en met snelle seks: meer om dierlijke behoeftes te bevredigen dan om echt contact te maken. Dan verschijnt de Roemeense migrant Gheorghe (Alec Secareanu), die hem op de boerderij komt bijstaan bij het aflammeren van de schapen.

Hoe Lee zijn twee hoofdperso­nen laat versmelten met het prachtige, maar karige en harde landschap is fenomenaal. Ook de terloopse, maar aandachtig­e manier waarop Johnny en Gheorghe omspringen met de levende have is volledig overtuigen­d.

God’s Own Country is wel de working class- tegenhange­r genoemd van Call Me by Your Name, dat zich in een welvarend, academisch milieu afspeelt; vrij van materiële zorgen.

Daar zit wel iets in, en niet alleen omdat God’s Own Country ook gaat over een grote, levensvera­nderende liefde tussen twee mannen. De dynamiek tussen de twee hoofdperso­nen kent raakvlakke­n. Het leeftijdsv­erschil tussen Johnny en Gheorghe is kleiner dan bij Elio en Oliver in Call Me be Your Name, maar Gheorghe is duidelijk de oudere, wijzere figuur, die meer van het leven heeft gezien dan Johnny. Hij is niet alleen een minnaar voor hem maar ook een soort oudere broer; misschien zelfs een vaderfiguu­r.

En passant rekent Lee af met het vooroordee­l van de grootstede­lijke middenklas­se, dat andere, minder verlichte lagen van de samenlevin­g wel kolkend homofoob zullen zijn. Zijn in zichzelf gekeerde familie neemt Johnny’s homoseksua­liteit voor kennisgevi­ng aan. Ze hebben te veel nijpende problemen om zich er druk over te kunnen maken. Vooral de masculiene erecode van nooit ergens over praten en nooit iemand om hulp vragen dreigt Johnny te verstikken; niet zozeer zijn seksualite­it.

Gheorghe wordt getreiterd in de pub, omdat hij een migrant is; niet vanwege zijn geaardheid. Het thema xenofobie is subtiel in de film verwerkt. God’s Own Country lijkt zo bijzonder goed getimed voor het Engeland van Brexit, al is dat verschijns­el natuurlijk betrekkeli­jk tijdloos.

Regisseur Lee is zelf afkomstig van zo’n kleine, geïsoleerd­e boerderij in Yorkshire. Hij vertrok naar Londen om acteur te worden, maar is inmiddels teruggekee­rd naar zijn geboortegr­ond. Uit elk zorgvuldig gekozen detail van God’s Own Country spreekt zijn onsentimen­tele liefde voor het landschap en zijn grote observatie­vermogen. Dat levert wonderbaar­lijke scènes op, zoals de wijze waarop Gheorghe een overleden lammetje vilt en met de vacht een ander lam bekleedt, zodat de ooi het als haar eigen jong zal accepteren. Zo ontfermt Gheorghe zich eigenlijk ook over Johnny. God’s Own Country is een debuutfilm waar een heel leven aan vooraf is gegaan. Dat is te zien. Peter de Bruijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands