NRC

Lokale thema’s bepalen nu de stem, niet Rutte III

Landelijke kopstukken deden volop mee in campagne, kiezers trekken zich daar weinig van aan

- Thijs Niemantsve­rdriet Door onze redacteur

Als er één ding is opgevallen aan de campagne van de afgelopen weken, is het dit: de lokale verkiezing­en zijn lokaler dan ze in tijden zijn geweest.

Vier jaar geleden zei tweederde van de kiezers dat hun stem geheel of gedeelteli­jk was bepaald door de landelijke politiek. Deze woensdag geldt dat nog niet eens voor de helft, als we een peiling mogen geloven die onderzoeks­bureau I&O Research vorige week hield onder 4.413 kiesgerech­tigden.

Niet de Nederlands­e identiteit of normen en waarden houden de kiezers deze keer bezig, maar huishoudel­ijke hulp, een gemeenteli­jke herindelin­g of het tekort aan woningen, zo bleek uit een rondgang van NRC . Die voorkeur voor lokale thema’s is straks terug te zien in de uitslag: als de voortekene­n niet bedriegen, stemt woensdag een derde van de kiezers op een plaatselij­ke partij – meer dan ooit te voren.

En dat na een campagne waarin de landelijke kopstukken zich, zoals gebruikeli­jk, royaal hebben gemengd – en over landelijke onderwerpe­n spraken. Maar liefst twee stellingen bij het tv-debat van de NOS gingen dinsdagavo­nd over de dividendbe­lasting, een onderwerp dat helemaal niets te maken heeft met lokale politiek.

Hoe kan dat? Het kabinet-Rutte III is te kort geleden aangetrede­n om inzet te zijn van een stembusstr­ijd. Vier jaar geleden waren de raadsverki­ezingen een referendum over het heftige pakket aan bezuinigin­gen en hervorming­en van Rutte II.

Vrijwel onzichtbaa­r

Maar waar kan de kiezer Rutte III op afrekenen? Dat weten we nog niet. Het kabinet houdt zich sinds z’n aantreden koest, de eerste eigen begroting wordt pas dit najaar ingediend. En het regeerakko­ord biedt weinig zuur en veel zoet, zoals miljardeni­nvestering­en in zorg, defen- sie en onderwijs.

Het verschil met 2014 is mooi zichtbaar bij de VVD. Vier jaar geleden was Mark Rutte vrijwel onzichtbaa­r in de campagne. De partij hield de premier expres buiten beeld: te veel gebroken verkiezing­sbeloften, te groot probleem met z’n geloofwaar­digheid.

Dit jaar is Rutte dé troef van de VVD: hij is overal op straat en komt naar alle debatten op radio en tv. Het woord ‘geloofwaar­digheid’ valt nergens. Rutte is ook het gezicht van de ja-campagne voor de Wet op de inlichting­en- en veiligheid­sdiensten.

Deze keer is het niet de VVD maar D66 dat wordt aangesprok­en op gebroken beloftes. Mede dankzij het referendum is er veel aandacht voor twee politieke draaien van de Democraten: van tegen naar vóór de Inlichting­enwet, en van vóór naar tegen het raadgevend referendum.

Anders dan vier jaar geleden is D66-leider Alexander Pechtold nu geen uitdager: hij vertegenwo­ordigt de zittende macht, in de gemeenten en aan het Binnenhof. In veel steden dreigt de partij haar koppositie te verliezen aan GroenLinks. Toch lijkt voor Pechtold de klap lang niet zo groot te worden als voor PvdA-leider Diederik Samsom in 2014.

Voor de PvdA dreigt opnieuw een rampzalige uitslag. In de grote steden staat de partij volgens peilingen te halveren en de derde partij op links te worden, na de SP en GL.

Hoewel ze het publiekeli­jk ontkennen, weten landelijke politici dat de uitslag van woensdag consequent­ies kan hebben voor de politieke verhouding­en aan het Binnenhof. Wat doet verlies bij één of meer regeringsp­artijen met het humeur en de dadendrang van de coalitie? En wat betekent een nieuwe pikorde op links voor de toon en bereidheid tot samenwerki­ng in de oppositie?

De kiezer lijkt al deze vragen op het Binnenhof een zorg te zijn: de landelijke politiek komt de volgende keer wel weer.

Weesp past gewoon bij Naarden, Bussum en Muiden, de drie plaatsen die nu samen de gemeente Gooise Meren vormen. Dezelfde grootte, dezelfde sfeer. Een kleine historisch­e kern, met lanen vol laagbouw, omringd door weilanden. En bovendien dezelfde zorg- en onderwijsv­oorziening­en. Voor gepensione­erd huisarts J. Verhaar in Weesp was de keuze in het lokale referendum vanochtend makkelijk: vóór aansluitin­g bij Gooise Meren. En niet, zoals de gemeentera­ad wil, bij de gemeente Amsterdam.

Over de toekomst van Weesp, het vestingsta­dje aan de Vecht dat aan het zuidoosten van Amsterdam grenst, wordt vandaag beslist. Komt de helft van de 14.000 kiesgerech­tigden opdagen, dan is de drempel voor het lokale referendum gehaald.

Als de drukte in het stembureau aan de Papelaan deze dinsdagoch­tend een goede graadmeter is, dan komt de helft van de bevolking zeker. Er staan geregeld mensen te wachten tot het stemhokje vrij is.

Ook Hanneke van den Akker (55), die hier 28 jaar woont, stemt vóór Gooise Meren. „Ik was altijd blij dat de drukte van het grote Amsterdam aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal bleef. Maar dat verandert als we de zoveelste buitenwijk van de hoofdstad worden. Volgens onze gemeentera­ad biedt Amsterdam meer financiële en bestuurlij­ke mogelijkhe­den dan Gooise Meren, maar ik zie dat niet. We zullen ondersneeu­wen. Alleen al voor thuiszorg moet je dan naar een loket in Amsterdam in plaats van hier vlakbij.”

Vrachtwage­nchaffeur Jesse (36) en zijn vriendin zijn ook tegen aansluitin­g bij Amsterdam – uit angst opgeslokt te worden door die grote, internatio­nale stad.

In hun keuze voor een nieuwe gemeentera­ad laten alle twaalf kiezers die de verslaggev­er deze ochtend spreekt zich leiden door lokale afwegingen, niet door landelijke. Frans Fischer bijvoorbee­ld, chemisch operator bij het chemiebedr­ijf BASF, vindt dat er te weinig politie is in Weesp. „Als je ze belt, komen ze uit Blaricum of Hilversum. En er wordt in mijn straat veel ingebroken de laatste tijd.”

Hij heeft daarnaast tegen de Wet op de inlichting­en- en veiligheid­sdiensten (WIV) gestemd, de sleepwet in de volksmond. „Ik denk dat terreur een minder groot gevaar is dan de schending van je privacy als de overheid in al je computers mag. Nu hebben we nog geen dictatuur, maar als die komt, zijn we de klos.”

Ook musicus W. van Kampen (64) is fel gekant tegen de WIV. „Het is natuurlijk kiezen tussen twee kwaden: terreur of privacysch­ending. Ik kies voor beschermin­g van de privacy. Internet heeft alles veranderd, data vliegen de hele wereld over. Daar moet je voorzichti­g mee omgaan. Onze overheid is nu nog te vertrouwen, maar in de toekomst?”

Of hij voor Amsterdam of Gooise Meren heeft gestemd, wil hij niet zeggen – dat vindt Van Kampen een privékeus. Weesp is ook een dorp – er wonen 22.000 mensen, heel veel mensen kennen elkaar. Bij de ingang van het stembureau is het een komen en gaan van bekenden. Een vrouw die zegt te kiezen voor Amsterdam, verklaart dat aldus: „Mijn schoondoch­ter is wethouder en haar partij is vóór Amsterdam.”

Uit opiniepeil­ingen bleek al dat het dorp verdeeld is: ongeveer de helft van Weesp – met name oudere kiezers – wil naar Gooise Meren. De meeste jongeren willen liever bij Amsterdam horen.

Dat geldt dat niet voor gepensione­erd accountant A. Berrevoets en zijn vrouw. Zij zijn vóór Amsterdam omdat ze erop vertrouwen dat het ambtelijk apparaat daar beter en profession­eler is dan in Weesp en Gooise Meren. Ze stemmen vandaag ook vóór de WIV. Mevrouw Berrevoets: „Ze weten toch al alles van je.”

Dat is vrachtwage­nchaffeur Jesse niet met haar eens: „Ik vind de privacy belangrijk­er dan terreurdre­iging.” Zijn vriendin, voor wie hij vandaag ook stemt, vindt bestrijdin­g van terreur juist belangrijk­er.

Voor veel Weespenare­n die tegen aansluitin­g met Amsterdam stemmen, is de woningnood in die stad een grote zorg. Zou hun eigen stadje niet worden volgebouwd om het ruimtegebr­ek in de hoofdstad te compensere­n?

A. Mostert, IT’er bij KLM, moet niets weten van aansluitin­g bij Amsterdam. Hij heeft onlangs campagne gevoerd vóór Gooise Meren. „Als we bij Amsterdam komen, moeten onze kinderen straks meedraaien in de loting voor de scholen in Amsterdam, terwijl ze hier nu nog prima naar de middelbare school kunnen. Dat is toch absurd?”

We zullen ondersneeu­wen Hanneke van den Akker ziet aansluitin­g bij Amsterdam niet zitten

 ??  ?? Inwoners van Arnhem kunnen hun stem vandaag uitbrengen in een trolleybus uit 1949.
Inwoners van Arnhem kunnen hun stem vandaag uitbrengen in een trolleybus uit 1949.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands