NRC

Hockeyer De Greeff droeg jarenlang masker

-

Thijs de Greeff, oud-hockeyinte­rnational „mijn houvast”, zegt De Greeff. Spelen gaf hem zelfvertro­uwen, en betekende afleiding. „Verder was ik niet zo happy. Als we zomer- of winterstop hadden, of als het met hockey niet goed ging, dan had ik het moeilijk, werd ik teruggewor­pen op mezelf.”

Verga: „En dan hoor je in je omgeving dat die speler het met dat meisje heeft gedaan...”

De Greeff: “Ja, ik kon eigenlijk alleen maar hockeyen, aan alles daarbuiten deed ik niet echt mee. Toen besefte ik niet dat ik mij erg alleen voelde, maar met terugwerke­nde kracht: ja, dat was een supereenza­me periode.”

Sleutelmom­ent

1 mei 2008, een sleutelmom­ent. De Greeff speelt met Rotterdam in de halve finales van de play-offs om het landskampi­oenschap tegen Bloemendaa­l. De wedstrijd lijkt al gauw beslist, maar Rotterdam weet zich terug te vechten tot 4-4. Dan maakt De Greeff een cruciale fout. Hij schuift een breedtebal in de stick van een Bloemendaa­l-speler, waarop het beslissend­e doelpunt in de wedstrijd valt.

„Ik zat al niet lekker in mijn vel, en toen dat. Die nacht deed ik geen oog dicht.” In de dagen erna houdt de slapeloosh­eid en het onrustige gevoel bij De Greeff aan. „Ik wist het gewoon echt niet meer. Zat ik op het randje van mijn bed en dacht ik: wat nu?”

Hij besluit om naar een psychiater te gaan, die vraagt of De Greeff een vriendin heeft. „Ik zat daar nog geen tien minuten en barstte in huilen uit. Dat was het begin van de ommekeer, daarna ben ik langzaam uit het dal gekropen.”

Op advies van zijn therapeut vertelt De Greeff eerst aan een studiegeno­ot, op wie hij dan verliefd is, dat hij homoseksue­el is. „Hij bleek hetero, daar baal ik nog steeds van”, zegt hij lachend. De Greeff

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands