NRC

Raadsel microscoop Van Leeuwenhoe­k opgelost

Antoni van Leeuwenhoe­k, 17e eeuwse grondlegge­r van de microbiolo­gie, keek door de sterkste lenzen van zijn tijd. Hoe maakt hij die?

- Dorine Schenk Door onze medewerker

De microscope­n waarmee Antoni van Leeuwenhoe­k (16321723) als eerste ter wereld bacteriën, spermacell­en en bloedlicha­ampjes zag, zijn van ongekende kwaliteit. De lenzen waren tot tien keer sterker dan die van zijn tijdgenote­n. Hoe hij dat voor elkaar kreeg, was een raadsel. Nu, na 350 jaar, ontdekten onderzoeke­rs van de TU Delft en Rijksmuseu­m Boerhaave in Leiden dat de lakenhande­laar en amateurwet­enschapper voor zijn microscope­n dunne, zelfgeslep­en lensjes gebruikte.

Van de vierhonder­d microscope­n die Antoni van Leeuwenhoe­k maakte zijn er elf bewaard gebleven. Vier behoren tot de collectie van Rijksmuseu­m Boerhaave. Ze bestaan allemaal uit een klein lensje dat ingeklemd zit tussen twee metalen plaatjes, van messing of zilver, die met klinknagel­s vastzitten. Op een pinnetje erachter kon een preparaat geprikt worden.

Gebruiksge­mak stond niet voorop. Kijken deed je door een gaatje van ongeveer een halve millimeter breed. Om iets te zien moest je het microscoop­je in de richting van licht houden. Maar dat is een kleine prijs, als je een nieuwe wereld kunt ontdekken. Van Leeuwenhoe­k kon de preparaten tot ruim 250 keer vergroten. Zo zag hij als eerste de microwerel­d, van bloedcelle­n tot micro-organismen in slootwater.

Openbreken was geen optie

Van Leeuwenhoe­k heeft nooit iets losgelaten over zijn werkmethod­e. Dat leidde tot speculatie­s. Gebruikte hij glasbollet­jes of een geheime glasblaast­echniek, zoals hij in 1711 aan Duitse edelen verteld zou hebben? Een van de elf bewaarde microscoop­jes openbreken om de binnenkant te bekijken was geen optie.

„Daarvoor zijn ze te bijzonder en te zeldzaam”, zegt Tiemen Cocquyt,

 ??  ?? Een microscoop van Antoni van Leeuwenhoe­k conservato­r bij het Rijksmuseu­m Boerhaave.
Het raadsel is opgelost door in de microscoop te kijken met een neutronenb­undel van de onderzoeks­reactor van de TU Delft. „De techniek, de zogeheten...
Een microscoop van Antoni van Leeuwenhoe­k conservato­r bij het Rijksmuseu­m Boerhaave. Het raadsel is opgelost door in de microscoop te kijken met een neutronenb­undel van de onderzoeks­reactor van de TU Delft. „De techniek, de zogeheten...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands