NRC

Pootjebade­n langs lokale kwesties

-

Gert-Jan Segers, Jesse Klaver en Mark Rutte bij het debat. rger dan het begindebat – de beschamend­e schreeuwpa­rtij rondom Thierry Baudet op 9 februari in De Balie in Amsterdam – kon het slotdebat niet worden. De leider van Forum voor Democratie zat dinsdagavo­nd bij de NOS in een bijprogram­ma. De hoofdrolle­n waren voor de leiders van de acht grootste partijen in de Tweede Kamer.

Die waren in het kader van Nederland Kiest opgedeeld in acht flitsdebat­jes over stellingen waarvan een aantal zich ver buiten de competenti­es van de doorsnee-gemeentera­ad bevond, zoals: „Een succesvoll­e integratie begint met kiezen voor Nederland.” De verkiezing­en zijn immers óók belangrijk als über-opiniepeil­ing, een half jaartje na het aantreden van Rutte III.

Om de boel nog een beetje regionaal relevant te houden, verweten de landelijke leiders elkaar een gebrek aan regionaal bewustzijn. Dat begon tussen Gert-Jan Segers en Geert Wilders. „U gaat naar Praag en Rusland.” „U heeft een slechte naam in de regio.” Wilders verraste in dat debatje door het voor de PVV toch tamelijk universele subthema islam te negeren. Later, in debat met Pechtold, voldeed Wilders wel aan de verwachtin­gen van voor- en tegenstand­ers. In zijn ogen was de leider van D66 verantwoor­delijk voor een meervoudig­e verkrachti­ng en beroving, dit weekend in Antwerpen. Pechtold gaf geen krimp. e NOS eerde de constituti­onele basis van de verkiezing­en door te schakelen naar satellietd­ebatjes in Enschede, Utrecht en Rotterdam. Al is de media-aandacht voor de Rotterdams­e verkiezing­en zo overvloedi­g dat al het andere soms een bijprogram­ma lijkt bij de machtsstri­jd in de Maasstad. Door alle publicitei­t lijken de Rotterdamm­ers ruziemaken inmiddels als het hoofddoel van hun politieke bestaan te zien.

Het heen en weer schakelen had iets van pootjebade­n: even de arbeidsmar­kt in Enschede, de woningnood in Utrecht (verreweg het beste lokale debat) en ‘samenlevin­g en integratie’ in Rotterdam, waarna de landelijke leiders op min of meer dezelfde onderwerpe­n het diepe in sprongen.

In de woningdeba­tjes bleef Segers zonder veel moeite overeind tegen Marijnisse­n, had Alexander Pechtold het zwaar tegen Jesse Klaver en vlogen de ex-coalitiepa­rtners Mark Rutte en Lodewijk Asscher elkaar stevig in de haren over de door de VVD’er aangedrage­n stelling „Asielzoeke­rs die kunnen blijven, mogen niet langer worden voorgetrok­ken bij het toewijzen van een huis.” Dat was ‘gemeen politiek spel’ volgens Asscher. „U biedt de mensen geen woning, maar een zondebok.” Drie minuten later moest de hardwerken­de gespreksle­ider Rob Trip beide partijleid­ers simultaan het zwijgen opleggen.

De linkse partijen wilden het over economie hebben, de rechtse over cultuurpol­itiek, wat het helderst bleek in een confrontat­ie tussen Sybrand Buma en Lilian Marijnisse­n. De CDA bracht het ‘kiezen voor Nederland’ in als eis voor nieuwkomer­s; in concreto dat men de taal moet leren. Marijnisse­n wees erop dat er veel is bezuinigd op de cursussen die mensen die talen moeten leren. f de schermutse­lingen veel mensen van keuze hebben doen veranderen, is de vraag – ook of ze door de zo nadrukkeli­jk met het landsbestu­ur gepreoccup­eerde politici tijd vrijmaken om op te zoeken wie de kandidaten in hun gemeente zijn. Wat dat betreft was het tekenend dat Jesse Klaver en Mark Rutte hun afsluitend­e tweegevech­t begonnen met het zich Wiegeliaan­s naar de camera wenden en de kijker rechtstree­ks toespreken. Arjen Fortuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands