NRC

Dat zei minister-president Mark Rutte in debat met GroenLinks-leider Jesse Klaver.

-

Is hier grond voor te vinden?

Jesse Klaver verdedigde de stelling dat afschaffin­g van die dividendbe­lasting slecht is voor het vertrouwen van de samenlevin­g in de politiek. Rutte wees op het belang van internatio­nale bedrijven voor Nederland, die volgens hier hem werk bieden aan twee miljoen mensen.

Volgens de jongste cijfers van het CBS (de Internatio­nalisering­smonitor, uit de- cember) telt Nederland zo’n 15.000 buitenland­se bedrijven. Dat zijn bedrijven in Nederland waarover de zeggenscha­p in het buitenland ligt – het betreft vooral detail- en groothande­l en industrie. Die waren in 2014 goed voor 1,4 miljoen voltijdban­en, bijna 20 procent van al die banen in Nederland. Daarnaast zorgden deze multinatio­nals voor nog eens 650.000 indirecte banen bij andere bedrijven hier.

Dus, klopt het?

Strikt genomen werken er geen twee miljoen mensen bij internatio­nale bedrijven in Nederland, maar internatio­nale bedrijven zorgen volgens de cijfers van het CBS wel voor (iets meer dan) twee miljoen banen. We beoordelen de stelling van premier Rutte als grotendeel­s waar.

grotendeel­s waar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands