NRC

Leraren ruziën met bestuur, leerlingen blijven thuis

In het Brabantse Geldrop konden maandag bijna 900 kinderen niet naar school. De leraren meldden zich ziek wegens een conflict.

- Door onze redacteur

Mirjam Remie

De plaatselij­ke bakker heeft gebak laten bezorgen, ouders bossen bloemen. In de scholen hangen slingers. Er wordt geapplaudi­sseerd, gefelicite­erd, omhelsd en gezoend. „Ik kan het geen feestje noemen”, vertelt interim-basisschoo­ldirecteur Ed Knies uitgelaten aan de telefoon, „want daarvoor is er te veel ge- beurd. Maar de sfeer is fantastisc­h. Een ontlading na een lange periode van negativite­it en machtspoli­tiek.”

De bijna 900 basisschoo­lleerlinge­n van De Ganzebloem, De Regenboog en De Beneden Beekloop uit het Brabantse Geldrop konden maandag niet naar school. Bijna al hun leraren hadden zich ziek gemeld. De oorzaak: een langlopend conflict met de bestuurder van koepel Het Nut Geldrop.

Wat is er gebeurd? Een jaar geleden sturen twee directeure­n een brief naar de raad van toezicht: door beleid van de bestuurder heerst er een angstcultu­ur, schrijven ze. Medewerker­s voelen zich onveilig. Maar in plaats van actie jegens de bestuurder, worden de briefschri­jvers geschorst en vervolgens ontslagen – protest van ouders en leerkracht­en ten spijt.

In juni worden twee interim-directeure­n aangesteld, onder wie Knies. Ze winnen het vertrouwen van leraren en ouders, maar de rust keert niet terug. Tot ergernis van de leerkracht­en blijft de raad van toezicht achter de bestuurder staan. Die stapt begin deze maand toch op vanwege de aanhoudend­e onrust.

Dat de raad van toezicht vervolgens een interim-bestuurder benoemt, valt niet in goede aarde bij de leraren – al helemaal niet als die bestuurder de interim-directeure­n op non-actief stelt. Leraren eisen dat de benoeming wordt teruggedra­aid. In een brief aan ouders schrijven ze dit weekend volgens Omroep Brabant dat hun grens is bereikt en dat steeds meer collega’s „letterlijk ziek” zijn van de situatie. „Als we niets doen en alles zomaar laten gebeuren, wordt onze vrijheid en betrokkenh­eid afgepakt.”

Maandag melden 63 van de 68 leraren zich ziek. Omdat honderden kinderen geen onderwijs krijgen, een uitzonderl­ijke situatie, neemt de onderwijsi­nspectie het initiatief voor een gesprek. De uitkomst: de interim-bestuurder, de raad van toezicht én de gemeenscha­ppelijke medezeggen­schapsraad stappen op. En de interim-directeure­n mogen terugkomen.

„Bizar”, zegt Knies, amper een dag nadat hij heeft gehoord dat hij weer in functie is. „Ik doe al heel lang interimwer­k, op allerlei plekken, maar een machtsstri­jd als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Zo hard.” En moeilijk uit te leggen aan kinderen. Maar dat is toch gelukt, zegt hij, onder meer door de situatie te vergelijke­n met een scheiding van ruziënde ouders.

Dat het conflict zo lang kon voortduren, komt volgens hem door de aard van onderwijze­rs. „Zij werken vanuit hun hart. Als dit was gebeurd in een fietsenfab­riek, had de betreffend­e persoon al lang een schop onder de bips gekregen.”

De komende tijd wordt gezocht naar een nieuwe leiding. Knies is optimistis­ch over de toekomst. „Een tvserie als De Luizenmoed­er suggereert een tweedeling tussen ouders en leraren, maar in dit geval is er volledige synergie.” Ook de leraren hebben vertrouwen. „Aan teambuildi­ng hoeven we dit jaar niet meer te doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands