NRC

M/V IN HET NIEUWS Noorse minister stapt op na omstreden Facebookpo­st

Sylvi Listhaug schreef dat de sociaal-democraten de rechten van terroriste­n belangrijk­er vinden dan de veiligheid van het land.

- Door onze redacteur

Sylvi Listhaug Maral Noshad Sharifi

Even leek het erop dat de Noorse regering zou vallen vanwege een Facebookpo­st, maar Sylvi Listhaug, de controvers­iële minister van Justitie, besloot de motie van wantrouwen tegen haar voor te zijn. Dinsdagoch­tend, een paar uur voor de stemming, stapte ze op.

De 40-jarige Listhaug, lid van de rechts-radicale Vooruitgan­gspartij, die junior partner is in de minderheid­sregering van premier Erna Solberg, raakte de laatste weken in opspraak nadat ze op 9 maart kritiek uitte op de leider van de sociaal-democraten. Op Facebook schreef ze bij een foto van islamitisc­he militanten: „De sociaal-democraten vinden de rechten van terroriste­n belangrijk­er dan de veiligheid van het land. Like en deel.” Ze schreef dit na een debat over een wet waarmee de Noorse staat paspoorten kan innemen van Noren die verdacht worden van terrorisme of lidmaatsch­ap van terroristi­sche organisati­es. De sociaal-democraten, de grootste oppositiep­artij, stemden tegen deze wet.

De uitspraak van Listhaug viel niet goed bij veel Noren en zeker niet bij de sociaal-democraten, die in 2011 doelwit waren van een terreuraan­slag van de extreem-rechtse Anders Breivik – waarbij ze 69 van hun jongere leden verloren. De timing van de post was ook ongelukkig en viel samen met de première van de nieu- we film Utøya, die over het bloedbad gaat. Listhaug bood haar excuses aan, maar de oppositiep­artijen vonden die niet oprecht en dienden een motie van wantrouwen in. Premier Solberg zei dat ze achter Listhaug zou staan, waardoor het incident tot de val van de regering kon leiden.

Al jaren controvers­ieel

De jonge Listhaug staat al jaren bekend als een van de meest controvers­iële Noorse politici. „Ze kent de regels van het politieke spel heel goed”, zegt Knut Heidar, hoogleraar politicolo­gie aan de Universite­it van Oslo. „Ze is heel kritisch op migratie, doet provoceren­de uitspraken en maakt veel gebruik van sociale media. Haar tactieken doen denken aan politici als de Amerikaans­e president Donald Trump”, zegt Heidar.

Bij haar relatief laagopgele­ide en overwegend mannelijke achterban is ze ontzettend populair. In eerdere kabinetten was ze minister van Immigratie en Integratie en minister van Landbouw en Voedsel. „De conservati­even hebben haar steun nodig om aan de macht te blijven”, zegt Heidar. „Ook al irriteert ze hen regelmatig, vooral als ze vergaande maatregele­n wil nemen tegen migranten.” Het is nog onduidelij­k wie haar gaat opvolgen als minister van Justitie. Als gekozen parlementa­riër gaat Listhaug nu weer het parlement in. Ze liet de Noorse media dinsdag al weten dat ze meer dan ooit tevoren van haar, en haar partij, zullen horen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands