NRC

Vier miljoen fans voor de leuke rijstboeri­n online

Goede internetve­rbinding brengt dorpjes binnen het bereik van de autoriteit­en

-

Vanaf 2015 werd in 130.000 dorpen glasvezeli­nternet aangelegd, vooral in ‘arme’ dorpen.

CHINEES BEREIK

Sneller internet op het platteland moet de exodus naar de stad voorkomen. Kinderen en staat houden nu beter toezicht op ouderen. an de muur van het kantoortje in het bejaardenh­uis hangt een groot scherm. Beelden van 14 camera’s wisselen elkaar af. Te zien zijn de gang, de buitenmuur, het eetzaaltje en de keuken. Heel handig vindt mevrouw Zhao Rui Lan (56). Haar zoon kan vanuit zijn huis in het verderop gelegen stadje gewoon meekijken.

Het gloednieuw­e bejaardent­ehuis, op een uur rijden ten noorden van Beijing, is een familiebed­rijf. Een gat in de markt nu steeds meer jonge mensen het platteland verlaten en hun ouders naar een tehuis brengen. Voor zo’n 300 euro per maand kopen ze kost, inwoning en wat gezellighe­id. In de lichte lobby met glazen dak zitten groepjes oude mannen te kaarten.

Een snelle internetve­rbinding verbindt het tehuis met de stad. Het is een speerpunt van de Chinese overheid. De gedachte is namelijk dat niet alleen extreme armoede zo beter te bestrijden is, maar wie een goed bereik heeft, zal minder snel geneigd zijn te vertrekken naar de overvolle steden.

Het probleem is , zo gaf Wen Ku, directeur telecommun­icatie op het ministerie van industrie in Chinese media aan, dat het simpelweg niet rendabel is om in afgelegen gebieden, met een uitgestrek­te bevolking en een zwakke economie, snellere internetve­rbindingen aan te leggen.

Van alle Chinezen heeft slechts 63 procent breedband internet over een vaste verbinding (tegen bijvoorbee­ld 98 procent van de Nederlande­rs), en door de belabberde infrastruc­tuur is die verbinding ook nog eens ontzettend traag.

40 miljard yuan voor internet

De markt heeft gefaald en moet gecorrigee­rd worden door meer zichtbare maatregele­n. De Chinese centrale overheid trok samen met bedrijven 40 miljard yuan (5,14 miljard euro) uit om snel internet ook buiten de grote steden bereikbaar te maken. De helft van het doel dat in het vijfjarenp­lan werd gesteld, is inmiddels bereikt: vanaf 2015 werd in 130.000 dorpen glasvezeli­nternet aangelegd. Veel van die dorpen stonden geregistre­erd als ‘arm’.

Succesverh­alen worden breed uitgemeten in de Chinese media. Internetgi­gant Alibaba maakte bijvoorbee­ld furore met de ‘Taobao-dorpen’ die zichzelf ondanks de verstedeli­jking overeind wisten te houden. Het predicaat Taobao-dorp wordt verdiend door dorpen met minstens 100 bedrijfjes en een gezamenlij­ke omzet van 10 miljoen yuan (1,4 miljoen euro). In december werden 2.100 nieuwe dorpen aangewezen die van Alibaba onder andere hulp krijgen bij de promotie van hun producten en de aanleg van nieuwe wegen.

De meest uitgesprok­en boeren kregen dankzij een breedband internetve­rbinding de kans zich te laten horen. Neem rijstboeri­n Liu Ma, in het noordooste­n van China. Door al grappend haar rijstmerk aan te prijzen, verwierf ze met haar aanstekeli­jke lach 4 miljoen fans. Met haar online show verdient ze naar eigen zeggen 100.000 yuan (12.832 euro) extra per maand.

Niet overal pakt het even goed uit. Het leeggelope­n dorp Miyun bestaat uit vervallen boerderije­n en lage huisjes met ommuurde binnenplaa­tsjes waar louter ouderen rondscharr­elen. De zoon van mevrouw Zhao kan in de stad blijven, terwijl zijn moeder in het dorp op de achtergebl­even oudjes let.

Sigaretten via WeChat

Zhao heeft geen computer in haar kantoortje. Haar zoon stuurt alle informatie die ze nodig heeft naar haar telefoon. De camerabeel­den worden per wifi razendsnel doorgestuu­rd naar de stad. Zelf gebruikt Zhao die wifi niet. „Ik weet niet wat ik op mijn telefoon heb.” Ze kijkt even. „Oh, 4G. Ik kan wel typen, maar ik weet niet hoe dat allemaal werkt hoor.”

Dat de mogelijkhe­id er is, wil niet zeggen dat mensen hem ook gebruiken. Wifi kost meer dan mobiel internet. Wie is aangeslote­n op het netwerk moet voor een heel jaar 1.300 yuan aftikken, zo’n 167 euro.

Op de lange termijn is dat wel goedkoper dan mobiel internet, weet kapster Gao (40). „Mijn zoon gebruikt het voor zijn huiswerk.” Haar 9-jarige zoontje krijgt van zijn leraar geluidsfra­gmenten toegestuur­d om Engels mee te oefenen voor een test.

De wind giert om het betonnen gebouwtje en de blikken deur rammelt in het slot. Gao: „Zelf gebruik ik wifi eigenlijk alleen om met mijn klanten op WeChat af te rekenen.” In de deuropenin­g van haar winkeltje vertelt buurvrouw Li Shu Ping (60) hetzelfde. „Ik verkoop sigaretten en ontvang geld op WeChat.”

Ondertusse­n heeft het wifi-netwerk een neveneffec­t die de overheid goed uitkomt, zo blijkt in het tehuis van de familie Zhao. In combinatie met de nieuwste technologi­e trekt een stevige internetve­rbinding de afgelegen dorpjes binnen het bereik van de autoriteit­en.

Toen Zhao het bejaardent­ehuis met haar zoon opzette, was een van de eisen van het ministerie van Burgerzake­n dat de camerabeel­den in een centrale database kwamen. De autoriteit­en kunnen vanaf nu meekijken met wat er in de gangen van het tehuis gebeurt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands