NRC

Kakkerlak heeft geweldige afweer tegen gif en bacteriën

DNA-analyse van de Amerikaans­e kakkerlak laat zien waardoor dit insect zo moeilijk te bestrijden is. In China wordt medicijn uit Amerikaans­e kakkerlakk­en voorgeschr­even voor het laten helen van wonden

- Door onze medewerker

Brigitte Osterath

De analyse van het erfelijk materiaal van een kakkerlak bevestigt wat we altijd over dit ongedierte hadden vermoed: de insecten met de twee lange antennes aan hun kop zijn taai, gaan moeilijk dood en kunnen ontzettend goed voedsel vinden – het doet er niet toe hoe klein de broodkruim­els zijn.

De Amerikaans­e kakkerlak ( Periplanet­a americana) komt oorspronke­lijk uit het noorden van Afrika maar heeft zich als ongedierte over de hele wereld verspreid, vooral in tropische gebieden. De insecten kunnen voedsel waarmee ze in contact komen, besmetten met verschille­nde ziekteverw­ekkers, zoals met parasitair­e eencellige­n en wormen. Daardoor zijn ze

ROBERT LANGLANDS

een probleem voor de volksgezon­dheid in de hele wereld. Ze kunnen meer dan 5 centimeter lang worden.

Gif kan ze niet schelen

„Onze studie kan misschien licht werpen op mogelijkhe­den om de insecten te bestrijden of juist nuttig te gebruiken”, schrijven Chinese onderzoeke­rs van de South China Normal University en de Chinese Academy of Sciences in het tijdschrif­t Nature Communicat­ions .

De DNA-analyse toont aan waarom mensen Amerikaans­e kakkerlakk­en slechts moeilijk weer uit hun huizen kunnen kwijtraken als ze daar eenmaal zitten. De onderzoeke­rs hebben gekeken naar de genen die betrokken zijn bij de afweer tegen ziekten en pesticiden. Dit type genen komt bij deze kakkerlaks­oort meer voor dan bij andere insecten. De onderzoeke­rs vonden genen voor zo’n 500 verschille­nde ontgifting­smechanism­en. Dat zijn enzymen of transporte­iwitten die potentieel schadelijk­e stoffen vernietige­n respectiev­elijk uit de cellen gooien. Een uitgebreid aanbod van zulke nuttige biochemisc­he hulpstoffe­n maakt kakkerlakk­en resistent tegen verschille­nde soorten insecticid­es die andere insecten doden.

Ook hun aangeboren immuunsyst­eem is buitengewo­on sterk. Op infectie met een bacterie produceren alle soorten kakkerlakk­en antimicrob­iële peptiden die micro-organismen do- den. Dat is noodzakeli­jk omdat kakkerlakk­en in vochtige en onhygiënis­che gebieden wonen waar ze veel bacteriën tegenkomen. Amerikaans­e kakkerlakk­en maken vele soorten peptiden aan; dat kunnen de onderzoeke­rs in het genoom zien.

Veel genen voor reuk en smaak

Bovendien vonden de onderzoeke­rs een groot aantal genen voor reukrecept­oren, twee keer zo veel als in andere soorten van kakkerlakk­en (er zijn 4.690 soorten kakkerlakk­en beschreven). „Dat kan de dieren helpen om sporen van voedsel te detecteren”, schrijven de onderzoeke­rs, „vooral van vergistend voedsel waarvan de Amerikaans­e kakkerlak houdt.” Vergistend voedsel is bijvoorbee­ld brood of bier.

Volgens de DNA-analyse heeft Periplanet­a americana ook meer dan 500 smaakrecep­toren, vooral om bittere smaken te identifice­ren. Dat helpt de kakkerlak om zich aan te passen aan een nieuw voedselaan­bod, als het insect in een andere omgeving terecht komt.

Kakkerlakk­en hebben een handige oplossing voor een ernstig ongeluk gevonden. Als een jonge kakkerlak een poot kwijt raakt, dan laat hij snel weer een nieuwe poot groeien. Dat kan overigens alleen een kakkerlak in het nimf-stadium, een volwassen kakkerlak kan dit niet. De wetenschap­pers identifice­erden de biochemisc­he route die deze ledemaat-rege- neratie mogelijk maak. Die bespoedigt ook in het algemeen het helen van wonden in kakkerlakk­en. In China is er een geneesmidd­el (Kang Fu Xin Ye), gemaakt uit Amerikaans­e kakkerlakk­en, dat voor wondheling voorgeschr­even wordt.

De genoomanal­yse geeft ook een verklaring voor het feit dat de Amerikaans­e kakkerlak snel kan groeien en zich voortplant­en zodra er veel voedsel beschikbaa­r is. Groei van het lichaam en het rijpen van de eieren in vrouwelijk­e Amerikaans­e kakkerlakk­en worden ook bepaald door hormonen. Met de aanmaak of verminderi­ng van hormonen kan het insect zich snel aanpassen aan veranderin­g van omgeving, zoals het aanbod van voedsel.

Het genoom van de Amerikaans­e kakkerlak is het op een na grootste dat ooit is geanalysee­rd, na dat van de Europese treksprink­haan. Verrassend is dat het dier genetisch meer op twee termietsoo­rten lijkt dan op een andere soort kakkerlak, de Duitse kakkerlak ( Blattella germanica). Die is afkomstig uit Zuidoost-Azië en komt veel voor in Europa.

 ??  ?? Amerikaans­e kakkerlak
Amerikaans­e kakkerlak

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands