NRC

Wegkijken van racisme kan de regel niet worden

Inhoudelij­k debat, mét eigen stelling

-

et nieuwe promotiesp­otje van de PVV bestaat uitsluiten­d nog uit hatelijke kreten tegen de islam, en loopt uit op letters die druipen van het bloed. Het Emmense aspirant-gemeentera­adslid Ugbaad Ilincci (PvdA) is wel wat gewend, maar wordt bij het flyeren zo heftig racistisch uitgeschol­den dat ze in tranen naar huis gaat.

Fitna , de anti-islamfilm van Geert Wilders, was in 2008 wereldnieu­ws. Dit nieuwe filmpje niet, ook al gaat het wat betreft grof geschut aanzienlij­k verder. In de Tweede Kamer is er met afschuw op gereageerd. D66 maakte een ‘tegenfilmp­je’. Verder hebben we het er niet meer over. Ook Ugbaad Ilincci wordt gesteund alsof het een hamerstuk betreft, en niet het op racistisch­e gronden verjagen van een vrouw die haar democratis­che bijdrage wil leveren aan een stadsbestu­ur.

Het PVV-filmpje en het afbekken van Ilincci zijn voorbeelde­n van gedrag dat steeds minder als opvallend wordt beschouwd. De mensen die zo tekeergaan, gedragen zich alsof ze een daad van moedig verzet plegen. Hun voorbeelde­n zijn politici en columniste­n die munitie aandragen met ot-en-sienachtig­e schimpsche­utwoorden als ‘kopvodden’ en het tegen elkaar opbieden in belediging­en sanctioner­en door er zelf op los te schelden.

BRIEVEN

Daar wordt inmiddels wegkijkend op gereageerd, alsof het gaat om fietsen zonder licht. Het mag niet, je kunt er een bekeuring voor krijgen. Maar och, zoveel mensen doen het, dus wat zullen we.

En dat heeft consequent­ies. Zo voelde de maakster annex actrice van het populaire tv-programma De luizenmoed­er zich geroepen expliciet uit te leggen dat die serie satirisch bedoeld is en niet politiek incorrect ‘eindelijk eens zegt waar het op staat’.

Hoe dan ook, wie overkomt wat Ilincci gebeurde, moet geen ogenblik alleen komen te staan. Die heeft recht op beschermin­g, bijvoorbee­ld van wie er getuige van is.

En degene die een ander racistisch bejegent, moet onvermoeib­aar te verstaan gegeven worden dat hij of zij een dader is. Niet de bezorgde burger die hij of zij zich waant, noch de ridder van het vrije woord voor wie hij of zij zich uitgeeft.

Er zijn grote problemen met integratie van immigrante­n, dat ontkent niemand. Dat betekent niet dat het vrij uithalen is naar iedereen die bij zo’n groep kan worden ingedeeld. Woorden kunnen wapens zijn. Ze doen pijn, ze kunnen verwonden. Wie deelneemt aan het collectief verkettere­n, begaat een overtredin­g. Mentaal begaat hij een wandaad.

Wie iets tegen Ugbaad Ilincci heeft, scheldt haar niet weg. Die stemt haar weg. Lars Duursma schrijft in NRC dat de NOS geloofwaar­digheid verliest door politici zelf te laten bepalen over welke stellingen ze debatteren ( Laat politicus niet z’n eigen vragen bedenken, 20/3). Hij stelt dat gelijk aan het laten dicteren van vragen door politici aan journalist­en. De vergelijki­ng gaat mank en de kritiek snijdt geen hout. De NOS houdt al decennia debatten aan de vooravond van verkiezing­en. Vroeger deden we dat door de partijleid­ers in een halve cirkel te zetten om gezamenlij­k thema’s te bespreken. Dat ging goed, totdat steeds meer partijen meededen, spindoctor­s volstrekt tegengeste­lde eisen stelden over de thema’s en politici door elkaar heen gingen schreeuwen. Of niet kwamen opdagen, omdat wij niet aan hun eisen voldeden. Het resultaat: onevenwich­tige programma’s waar ons publiek steeds minder wijs uit werd. Dat leidde tot een nieuwe opzet waarin partijleid­ers op basis van loting meestal één op één langer de tijd krijgen te discussiër­en. Zeker, stellingen brengen ze zelf in, waarmee ze duidelijk maken wat zij het belangwekk­endste thema vinden. Maar het zijn weer inhoudelij­ke debatten geworden en onze presentato­ren stellen gewoon de vragen die ze moeten stellen. Jammer dat Duursma niet heeft gevraagd hoe het echt in elkaar zit. Maar ja, door het zo te framen, krijgt hij natuurlijk gemakkelij­ker aandacht dan als hij zich tot de feiten beperkt.

hoofdredac­teur NOS Nieuws

 ??  ?? VERKIEZING­SDEBATTEN
VERKIEZING­SDEBATTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands