NRC

De paralympis­che sporters verdienen een beter podium

-

e negen leden tellende Nederlands­e paralympis­che ploeg onder aanvoering van chef de mission Esther Vergeer is terug uit Zuid-Korea, met een record van zeven medailles, waaronder drie van goud. Toch stonden de Paralympic­s weer in de schaduw van de grote broer: de Olympische Winterspel­en in Pyeongchan­g. Want minder journalist­en, minder krantenkol­ommen, minder tv-uren, lagere kijkcijfer­s. Ook kabinet en Koninklijk Huis stuurden niet hun hoogste vertegenwo­ordigers. Overigens wordt de ploeg vrijdag in Den Haag koninklijk ontvangen, en zullen er warme woorden zijn van vicepremie­r Hugo de Jonge.

Hoewel de paralympië­rs bijzondere prestaties leveren, alleen al door mee te doen, ontbreekt de opwinding bij het grote publiek en in de media. Ondanks de stuk voor stuk bijzondere verhalen die aan hun beperking(en) ten grondslag liggen.

Reguliere sport vergelijke­n met sporten met een beperking is oneerlijk: beide hebben hun eigen plek en kunnen goed naast elkaar bestaan. En beide leveren hun rolmodelle­n. De paralympis­che sport had al rolstoelte­nnisfenome­en Vergeer en sprintkamp­ioene Marlou van Rhijn. In Pyeongchan­g vergrootte snowboarde­r Bibian Mentel haar aanzien. De 45-jarige vrouw die meermaals kanker had en in december nog een zware operatie onderging, won in Sotsji haar eerste olympische titel en voegde er in Zuid-Korea twee aan toe. Zij is mede door haar vele ups en downs in haar ziekte een nationale bekendheid. Niet alleen aan paralympië­rs, maar aan alle sporters met een beperking zouden veel valide sporters wat doorzettin­gsvermogen betreft een voorbeeld kunnen nemen.

Hoe meer mensen met een beperking gaan sporten, hoe populairde­r de paralympis­che sport wordt. Intussen groeit Paralympic TeamNL. In Turijn (2006) ontbrak Nederland nog. Vier jaar later in Vancouver bestond de Nederlands­e équipe uit een zitskiër en in Sotsji (2014) was er met zeven deelnemers voor het eerst in lange tijd weer sprake van een ploeg. De paralympis­che sport wordt ook steeds profession­eler, zowel in Nederland – met voltijdstr­ainingen op Papendal – als daarbuiten.

Om de paralympis­che sport een mooier podium te geven, zou overwogen kunnen worden de Paralympic­s te integreren in de Zomer- en Winterspel­en. Dan volgen koning, premier, media en publiek vanzelf. In de tussentijd genoeg huiswerk voor de overkoepel­ende organisati­es; zij moeten er – wereldwijd – voor zorgen dat de competitie­s in de breedte sterker worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands