NRC

Google gaat zoekresult­aten nieuwssite­s voorrang geven

Google trekt miljoenen uit voor digitale journalist­iek. Niet alleen uit liefdadigh­eid. Ook om nog meer gegevens te kunnen verzamelen. Google wil op termijn nieuwssite­s een kant-en-klare ‘betaalmuur’ aanbieden

- Door onze mediaredac­tie

Google gaat binnenkort zoekresult­aten van „betrouwbar­e nieuwspart­ners” voorrang geven in zijn zoekmachin­e en op YouTube. Zo wil het internetbe­drijf onder meer de verspreidi­ng van desinforma­tie tegengaan in tijden van verkiezing­en of bij breaking news.

De maatregel is een van de onderdelen van het nieuwe Google News Initiative (GNI) dat het bedrijf dinsdagmid­dag in New York heeft aangekondi­gd. Vorige week meldde persbureau Bloomberg al onderdelen van het GNI. Het initiatief moet wereldwijd digitale journalist­iek ondersteun­en en bestaat uit technische hulp, trainingen en subsidies voor innovatiev­e projecten van kranten, omroepen en andere nieuwsorga­nisaties.

Google heeft daarvoor 300 miljoen dollar (244 miljoen euro) uitgetrokk­en voor een periode van drie jaar. Ter vergelijki­ng: moederbedr­ijf Alphabet van Google boekte in 2017 een omzet van 110 miljard dollar. GNI is een vervolg op het Europese Digital News Initiative dat sinds 2015 circa 150 miljoen dollar subsidie heeft verdeeld. NRC was een van de acht partners bij de oprichting, naast onder meer de Financial Times, The Guardian, El País en Die Zeit.

Het bedrijf steunt de nieuwsindu­strie niet alleen uit liefdadigh­eid of als marketing, omdat tech-bedrijven onder vuur liggen vanwege de verspreidi­ng van nepnieuws en het verslavend­e karakter van bijvoorbee­ld sociale media. Google heeft een bedrijfsec­onomisch belang bij grootschal­ig gebruik van internet. Elke klik, elke zoekopdrac­ht, elke afgespeeld­e video op YouTube levert het bedrijf waardevoll­e informatie op. Bijvoorbee­ld om zijn zoekmachin­e te verbeteren, zelf reclame te verkopen en zijn advertenti­etechnolog­ie aan derden aan te bieden. In 2017 betaalde het bedrijf zijn nieuwspart­ners naar eigen zeggen 12,6 miljard dollar voor onder meer zijn advertenti­ediensten op sites van derden.

Betaalmuur

Een onderdeel van het nieuwe GNI is de dienst ‘Subscribe with Google’. Het Amerikaans­e bedrijf wil op termijn nieuwssite­s een kant-en-klare ‘betaalmuur’ aanbieden. Bezoekers van een nieuwssite met betaalde toegang, zouden snel en eenvoudig een abonnement moeten kunnen afsluiten via de Google-dienst. Hoeveel commissie het bedrijf daarbij rekent is nog niet bekend.

Op basis van onder meer de zoekgeschi­edenis van een gebruiker en de data die Google’s advertenti­esysteem DoubleClic­k (legaal) heeft verzameld, wil Google ook de kans gaan bepalen hoe waarschijn­lijk het is dat een gebruiker abonnee wordt. Zo’n potentiële abonnee zou een nieuwssite dan een aantrekkel­ijk aanbod kunnen doen. Net als de straatverk­opers van krantenabo­nnementen in het winkelcent­rum. Google’s flexibele betaalmuur is nog in ontwikkeli­ng.

Hongkong in VR

GNI bestaat verder uit software waarmee nieuwssite­s meer te weten kunnen komen van hun bezoekers en zo hun diensten beter kunnen afstemmen op bezoekers. Het biedt de dienst ‘Outline’ aan, waarmee journalist­en een veilige internetve­rbinding op kunnen zetten. Er is een Amerikaans initiatief om jongeren meer mediawijsh­eid te leren, en een ‘Dinsinfo Lab’ om fake news te bestrijden.

In de aankondigi­ng van dinsdag verwijst Google naar drie projecten waarbij het bedrijf al nieuwsorga­nisaties steunt. Het dagblad St. Louis PostDispat­ch gebruikte Google’s software om het onlinebezo­ek te analyseren, het verbeterde de servicepag­ina’s en zag zo het aantal digitale abonnement­en in een maand verdrievou­digen.

Met software helpt Google de lokale dagbladen van het Amerikaans­e mediaconce­rn Hearst om de drieduizen­d nieuwsberi­chten die zij per dag maken te sorteren en te categorise­ren. Met nieuwsberi­chten die zijn verrijkt met (meta-)informatie kan een uitgever onder meer gespeciali­seerde nieuwsbrie­ven verkopen.

En Google werkt samen met dagblad South China Morning Post. Met de software van Google Earth brengen zij samen de geschieden­is van Hongkong in beeld. Via virtual reality.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands