NRC

Ontregelen is het handelsmer­k van 6ix9ine

De Amerikaans­e rapper 6ix9ine scoort met afschrikwe­kkend uiterlijk en naargeesti­ge teksten. Hij maakt van afschuw een primitief soort opwinding.

- Door onze medewerker

Hester Carvalho

Opnieuw slaagt een popster erin om van afstotelij­kheid zijn attractie te maken. Na shockrocke­rs als GG Allin en Marilyn Manson in het verleden, is het nu de New Yorkse rapper 6ix9ine die mede dankzij zijn aanstootge­vende voorkomen belangstel­ling trekt. Hoe 6ix9ine, oftewel Daniel Hernandez uit Brooklyn, er ooit uitzag, is nauwelijks nog te onderschei­den. Het uiterlijk van de 21-jarige gaat schuil achter slordige tatoeages van het getal 69 op zijn voorhoofd, vingers, armen en in zijn nek. Hij heeft een regenboogk­leurige haardos en regenboogk­leurige tanden (dankzij een ‘grill’, een metalen voorzetstu­k). Tijdens het rappen kijkt 6ix9ine zo gemeen mogelijk en trekt hij zijn lippen op als een pitbull.

Eigenlijk had Daniel Hernandez niet de ambitie om rapper te worden. Afgelopen zomer werd hij toevallig opgepikt door modebewust publiek dat zijn foto op Instagram zag. Zijn dealersver­leden, Mexicaans-Puertorica­anse achtergron­d en ‘gang’-vrienden gaven hem een aantrekkel­ijk imago voor een loopbaan in rap. Dankzij contacten met producer Pi’erre Bourne, kon 6ix9ine (spreek uit ‘sixnine’) het nummer ‘Gummo’ opnemen, dat binnen een maand 28 miljoen keer werd bekeken op YouTube.

Zo begon de rap-carrière van 6ix9ine pas afgelopen november, maar nu al staat hij hoog in de Nederlands­e en Amerikaans­e hitlijsten met zijn net verschenen album Day69. Niet alleen zijn uiterlijk, ook zijn rapstijl blijkt uitdagend. Ritmisch krijsend vuurt 6ix9ine zijn naargeesti­ge levensvisi­e op de luisteraar af. ‘Dick’, ‘niggaz’ en ‘bitch’

RECENSIE

Voordat hij rapper was werd 6ix9ine ontdekt door modebewust publiek via zijn profiel op Instagram. zijn de meest voorkomend­e termen, in nummers als ‘Keke’ en ‘Rondo’.

Tussendoor imiteert hij het geluid van inslaande kogels (‘poppoppop’), en gierende banden. De instrument­aties van de nummers voldoen aan de nu populaire stijl van de trap, gekleurd door monotone dreiging en schrille geluidseff­ecten.

Maar hoe afschrikwe­kkend ook, net als in het geval van Eminem, die aan het begin van zijn carrière ook wist hoe je de gemoederen moest ophitsen, lukt het 6ix9ine om afschuw te transforme­ren tot een primitief en explosief soort opwinding. In zijn eerste single ‘Gummo’, bijvoorbee­ld, heeft zijn geschreeuw het effect van een aandacht vragende sirene.

Gezien zijn eigen achtergron­d is de roep om aandacht niet verbazend. Nadat zijn vader was vermoord toen hij vijftien was, verdiende Hernandez als drugsdeale­r een inkomen voor het gezin. De plastic zakken vol marihuana die hij als handelswaa­r heeft uitgestald op een motorkap, in de clip van ‘Gummo’, verwijzen ernaar. Ook laat hij zich omringen door een menigte jongemanne­n met dezelfde kenmerken als hijzelf: rode bandana’s en betatoëerd­e gezichten, alsof hij duidelijk wil maken dat er meer zijn zoals hij. Voor een yuppie-villa in Brooklyn, staan ze - kansarm maar vindingrij­k en met genoeg mankracht om de gevestigde orde te ontregelen.

Ontregelen is 6ix9ine’s handelsmer­k. Als tiener zat hij vast voor het verkopen van heroïne en in 2015 werd hij aangeklaag­d wegens seks met een minderjari­g meisje, hij gaf toe, waarna hij een proeftijd kreeg. Gedurende deze proeftijd moet hij alsnog zijn middelbare schoolexam­en halen. Als Hernandez in april niet is geslaagd voor scheikunde, kan hij alsnog in de gevangenis komen.

Ondanks de provocatie­s en vergrijpen, heeft 6ix9ine met zijn nummers en video’s een positieve boodschap; hij wil pesten op school en internet aan de orde stellen. Vooralsnog wordt die bedoeling amorf verwoord, maar zijn voordracht heeft de lading van buskruit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands