NRC

Lang was Maria Magdalena in bijbelvert­ellingen een zondige vrouw. In is ze de enige die Jezus begrijpt.

-

ijdens de opnames van Mary Magdalene kregen actrice Rooney Mara en acteur Joaquin Phoenix een verhouding. Die erotische spanning broeit in de film door, wat onfortuinl­ijk is, want laat Magdalena hier Christus nu eens niet vleselijk begeren. Ze is de eerste non: een mystica vol genade.

Maria Magdalena kan zich als vissersdoc­hter niet voegen in de patriarcha­le orde van haar dorpje aan het Meer van Tiberias. Tot verdriet van haar vader en woede van haar broer wil ze niet trouwen en bidt ze zomaar op eigen houtje in de synagoge. Na een exorcisme dat uitloopt op een bijna-verdrinkin­g laat de beledigde Magdalena zich dopen door rondtrekke­nd genezer Jezus en wordt ze zijn eerste vrouwelijk­e discipel. Een schandaal.

Mary Magdalene is een soort filmisch eerherstel. Het Vaticaan haalde Magdalena eeuwenlang door het slijk als berouwvoll­e hoer, en bijbelfilm­s maakten dankbaar gebruik van die zondige vrouw – zij injecteerd­e wat seks in verder onuitstaan­baar kuise films. Cecil B. DeMilles klassieke bijbelepos The King of Kings (1927) opent met courtisane Magdalena, die Judas Iskariot mist bij de dagelijkse orgie en hoort dat hij nu ene Christus volgt. Dus spant ze boos vier zebra’s voor haar rijtuig om de timmerman terecht te wijzen. Die drijft kordaat zeven demonen uit, waarna Magdalena verandert in een gesluierde non.

In moderne bijbelfilm­s brengt Magdalena de zoekende Jezus in verleiding. In rockopera Jesus Christ Superstar (1973) is ze als verliefde ex-prostituee verward over de aard van zijn liefde: „I don’t know how to love him”, zingt ze. In Martin Scorseses The Last Temptation of Christ (1988) werkt Magdalena op een zompig matras een hele gang Arabieren en Afrikanen af voor zij de blonde Jezus (Willem Dafoe) te woord staat. Hij blijkt de liefde van haar leven, wiens kuisheid Magdalena bitter en cynisch heeft gemaakt. Later gebruikt Satan Magdalena om Christus te verleiden van zijn kruisoffer af te zien en een gezin te stichten. Magdalena staat bij

Maria Magdalena

Scorsese voor lust, natuur, de corruptie van het vlees; in deze oude, patriarcha­le religiosit­eit is de vrouw een aards obstakel dat de man afleidt van zijn zoektocht naar hogere spirituali­teit.

Dit keer is Magdalena de inspiratie

De film Mary Magdalene zet een en ander recht. Daar is zij de enige die Christus begrijpt terwijl de anderen ‘soldaatje spelen’ en fantaseren over een opstand tegen de Romeinse onderdrukk­er. Magdalena inspireert Christus om vrouwen te bekeren, die zij dan doopt. Christus predikt met vochtige ogen en brekende, vaak huilerige stem, hij is een luisteraar, biechtvade­r, puppy. En alleen Magdalena ziet in dat zijn Koninkrijk Gods niet van deze wereld is, maar in ons hart schuilt. Mary Magdalene brengt Jezus’ wonderen zo ingetogen dat het de vraag is of het überhaupt wonderen zijn. Men dwaalt door de (Italiaanse) woestenij, waarna Christus in de schemering op een fraai uitzichtpu­nt met Magdalena van gedachten wisselt: een groot mens met een humanistis­che boodschap. Dat levert een ingetogen, zeg maar gerust saaie film op die weinig evangelisc­he christenen zal trekken, in de VS toch het kernpublie­k van de bijbelfilm­s die men zo rond Pasen pleegt uit te brengen. Voor hen is Mary Magdalene hoogst suspect, met hoofdrolsp­elers die in de persmap bekennen „niet noodzakeli­jk op enige wijze religieus te zijn”. En dan ook nog feministis­ch: dat moet dus wel een influister­ing van satanisch Hollywood zijn. ‘Evangelica­ls’ stemden vorig jaar massaal op de weinig berouwvoll­e zondaar Donald Trump, die in elk geval traditione­le sekseverho­udingen bevestigt. Gelukkig zijn er voor hen met Pasen ook films over echte bijbelmach­o’s als Samson en Paulus. Mary Magdalene Regie: Garth Davis. Met: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor. In: 38 bioscopen 2 *#

 ??  ?? Rooney Mara als Maria Magdalena in
Rooney Mara als Maria Magdalena in
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands