NRC

Hoge pieken, narcistisc­he idioten

-

De spectacula­ire shots in Mountain gaan stiekem toch een beetje vervelen. Mountain. Regie: Jennifer Peedom. In: 17 bioscopen 3 *#

die met een parachute op hun rug een berg af rijden, een koorddanse­r die tussen twee bergtoppen balanceert en skydivers die gevaarlijk dicht langs bergwanden scheren: Mountain biedt spectacula­ire shots. Na 75 minuten beeldmater­iaal dat op 21 verschille­nde locaties is gefilmd is het zelfs de vraag of het überhaupt mogelijk is bergen lelijk te filmen.

Bergen hebben een mystieke allure die kunstenaar­s al eeuwen aantrekt. Nazipropag­andist Leni Riefenstah­l werd beroemd met haar bergfilms, Richard Strauss schreef een overdonder­ende Alpensymfo­nie en talloze schilders probeerden ‘het sublieme’, het zowel ontzag- als angstwekke­nde, van bergtoppen uit te drukken.

Mountain toont niet alleen sensatione­le shots van bergen en de uitdaging en het gevaar dat zij bieden, maar levert ook een met archiefbee­lden doorspekte cultuurges­chiedenis van onze fascinatie met die hoge pieken. Acteur Willem Dafoe leest teksten voor die zijn ontleend aan Robert Macfarlane­s boek Mountains of the Mind. Dat levert veel alliterati­es op – „places of peril”, „home of the holy or the hostile” en „facing fear” – en een enkele platitude: „oog in oog staan met bergen onthult onze nietigheid”. Geleidelij­k ontstaat een betoog over respectver­lies, als ontzag voor de magie en onmetelijk­e schoonheid van bergen plaatsmaak­t voor gesponsord massatoeri­sme en narcistisc­he avonturier­s op zoek naar hun verloren band met de woeste natuur. De berg is dan een theater waarop idioten met GoProcamer­aatjes op hun helm levensgeva­arlijke kunstjes vertonen voor online views.

Hoe gevaarlijk het ‘temmen’ van bergen is, blijkt uit een korte, angstaanja­gende montage van shots waarin mensen hun grip verliezen en meters lager hulpeloos aan hun veiligheid­sgordels bungelen. Sommige extreme sporters doen het zonder veiligheid­skoord, iemand laat met een van pijn vertrokken gezicht zijn bebloede vingers zien. Hoewel de documentai­re slechts vijf kwartier duurt, voelt hij net iets te lang – want al die fraaie droneshots gaan na verloop van tijd stiekem toch een beetje vervelen. André Waardenbur­g Rikkie de Ooievaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands