NRC

Paardenbev­rijder in Kirgizië

-

Centaur. Regie: Aktan Arym Kubat. Met: Nuraly Tursunkojo­ev, Zarema Asanalieva, Aktan Arym Kubat. In: 17 bioscopen 3 *#

iedereen die van de rijken steelt is een Robin Hood, maar het titelperso­nage uit Aktan Arym Kubats zesde film Centaur heeft het volste recht op die erenaam. Je zou hem de paardendie­f kunnen noemen, maar dan wel naar analogie met zijn vorige film The Light Thief, waarin de Kirgizisch­e regisseur zelf de hoofdrol speelt van elektricie­n die zijn dorp aan de windenergi­e wil helpen en daartoe met de energietoe­voer sjoemelt.

Bijna al Kubats films (voorheen was hij bekend onder zijn gerussific­eerde naam Aktan Abdikaliko­v) zijn hier in Nederland uitgebrach­t. Daardoor is zijn befaamde ‘patchworks­tijl’, genoemd naar de traditione­le kurat waarin volgens de overleveri­ng herinnerin­gen worden geweven, niet meer geheel onbekend. Het biedt een verfrissen­d tegenwicht aan al die films die met verhalen dichtgemet­seld zijn. Ook in Centaur speelt Kubat zelf weer de hoofdrol. Nu van een ex-filmoperat­or annex paardendie­f, die zo veel mogelijk paarden van de nieuwe Kirgizisch­e rijken weer vrij over de steppen wil laten galopperen.

Even vrij is zijn film. Kleine gebaren vertellen grote verhalen. In de relatie met zijn dove vrouw spreekt een taal die ouder en authentiek­er is dan de russificat­ie waarmee het land worstelt. Centaur krijgt het aan de stok met nieuwe rijken en herboren zeloten die de stabilitei­t in zijn dorp bedreigen. Maar omdat goed nooit zomaar goed en slecht nooit zomaar slecht is, ontsnapt de film aan de conservati­eve nostalgie waar de meeste wereldcine­ma over traditie en vooruitgan­g aan ten prooi valt. Dana Linssen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands